Damherten kruisen ons pad op de Hoge Veluwe

Overstekende damherten bij de Compagnieberg…

Het liep zo tegen de klok van zevenen in de avond van zondag 17 juni jl, toen wij vanaf de Wildbaan in zuidelijke richting reden en nog maar net de Reemsterweg gepasseerd waren, plotseling een zestal damherten in bastgewei de weg overstaken. Ze kwamen van links, dus uit de richting van Deelen. Daar ligt ook de wild-oversteekplaats, waar de dieren vanuit het Deelerwoud kunnen wisselen naar de Hoge Veluwe. Of dit kleine roedel daar ook op dat moment vandaan kwam, of al eerder hier in deze omgeving verbleef, weten we niet, maar het zou kunnen.

1 foto 1 Damherten aug 2018

Het kleine roedel damherten van zes stuks is net overgestoken en kijkt ons aan – Foto: ©Fransien Fraanje

Een verrijking

Eigenlijk blijft het een vreemde eend(hert) in de bijt op de Hoge Veluwe, omdat ze er normaal gesproken niet eerder voorkwamen, toch vinden wij het een prachtig dier en een verrijking voor het park. Louis heeft er al eens eerder in maart 2015 over geschreven: Damhert, vreemde eend in de bijt en vanaf die tijd zijn wij ze hier vaker tegengekomen.

Dan ineens vluchten ze achter elkaar het bos in – Foto: ©Fransien Fraanje

Spannend moment

Als ze allemaal de weg zijn overgestoken, blijven ze heel even een beetje nieuwsgierig naar ons staan kijken, een spannend moment en we houden onze adem in.  Heel voorzichtig haal ik de camera tevoorschijn en richt mijn lens op de dieren, maar zodra de klik – hoe zacht ook – weerklinkt, rennen ze naar de dekking van het bos.

Het roedel damherten rent naar de bosrand…

– Foto’s: ©Fransien Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Oog in oog

Als ze daar zijn aangekomen, blijven de laatste drie dieren van het roedel staan en vanuit de veilige dekking van het bos, kijken ze ons weer aan. Zo staan we een tijdje ‘oog in oog’ met de dieren, dat geeft altijd een heel apart gevoel, het is iets waar ik ook niet direct een kant en klare verklaring voor heb, maar het is er gewoon. Totdat ze het blijkbaar genoeg vinden en er met grote sprongen vandoor gaan. Dat laatste stukje heb ik nog iets van gefilmd. (Zie onder).

Damherten aug 2018

Zo staan we een tijdje ‘oog in oog’ met de dieren – Foto: ©Fransien Fraanje

Verandering van leefgebied

Het zijn meestal vrij jonge dieren, die wij hier in het park zijn tegengekomen, die gaan natuurlijk op onderzoek uit en hier in het park is natuurlijk – normaal gesproken – ook genoeg te eten. Blijkbaar wilden ze toch eens veranderen van leefgebied en zijn ze gezamenlijk via de wildwissel in de Deelenseweg overgestoken naar de Hoge Veluwe. Een mooie ontmoeting die ik graag met jullie wilde delen.

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook even het korte filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/08/07/damherten-kruisen-ons-pad-op-de-hoge-veluwe/