Damhert, vreemde eend in de bijt

Op bezoek bij de buren

Het Park de Hoge Veluwe heeft er sinds enige tijd weer een bewoner bij. Vanuit het Deelerwoud is een damhert, of eigenlijk dambok het Park binnengekomen via de wildwissel bij Deelen. We hadden al eens eerder een damhert waargenomen, en steeds ging het om een relatief jong dier. Blijkbaar op onderzoekingstocht vanuit hun eigen leefgebied om eens te kijken hoe het er bij de buren uitziet.

1-kl-DC_0029

Het jonge dambokje op bezoek bij de buren op de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Damhert toch anders

Toen het jonge ding zich op de wildweide langs de Wildbaanweg vertoonde, keken de andere herten wel even vreemd op. Je zag ze denken: “Wat doe jij hier, en wat ben jij anders dan wij?” Ze hadden deksels goed in de gaten, dat er iets vreemds aan de hand was met deze zogenaamde soortgenoot. Dieren voelen dat gelijk aan, daar hoef je echt geen afgestudeerde bioloog voor te zijn, om dat te constateren.

2-kl-DC_0031

Je zag ze denken: “Wat doe jij hier, en wat ben jij anders dan wij?” – Foto: ©Louis Fraanje

Toegevoegde waarde

Och, in principe maakt het ook eigenlijk niet zoveel uit. Het spreekwoord zegt niet voor niets: “Verandering van spijs, doet eten!” Het beste kun je zoiets zien als een toegevoegde waarde van de ‘natuurbeleving’ in het Park. Ik begrijp natuurlijk best, dat men bij de Hoge Veluwe wat voorzichtig is met dit soort zaken. Want… alleen al op de Veluwe zijn er al zoveel verschillende meningen met betrekking tot het wildbeheer. En… is er zoveel verdeeldheid, dat men nou niet direct echt zal staan te juichen.

Maar we gaan weer even terug naar het tafereel op de wildweide.  Je moet natuurlijk niet als ‘gast’ , zoals dit dambokje, je tong gaan uitsteken naar je buren, want dat is een ‘(wild)brug’ te ver! Dan moet je als goed opgevoed Veluws edelhert, toch even ingrijpen!

3-kl-DC_0103

Dan moet je niet je tong gaan uitsteken – Foto: ©Louis Fraanje

4-kl-DC_0140

Even later waren beiden in gevecht – Foto: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Ouderwets ingegrepen 

Als jij je misdraagt, dan wordt er ouderwets en gedegen ingegrepen, dat pikken je buren gewoonweg niet. Dan kruisen de degens(geweien) elkaar en wordt je tot de orde geroepen. Dat is dus wat er ook hier op de wildweide gebeurde, een jonge spitser, die zijn gewei nog ophad, gooide zijn kop naar voren en even later waren beide gladiatoren in gevecht.

We zullen het gebeuren met belangstelling blijven volgen, want… als er één (dam)hert over de ‘dam’ is, dat blijkt ook hier maar weer, volgen er meer!

Lees ook:  Damherten wisselen naar de Hoge Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/03/26/damhert-vreemde-eend-in-de-bijt/