Noordwaarts naar Texel – Deel 45

Vogels en vlinders in de omgeving van De Cocksdorp

Nu we vandaag (dinsdag 5 juni) toch in De Cocksdorp zijn en het inmiddels al wat later in de namiddag is, besluiten we om als afsluiting van deze mooie dag, ten oosten van het dorp een flinke wandeling te gaan maken.

Maar… eerst gaan we even via de Stengweg op de Lancasterdijk een bankje opzoeken om wat vogels te fotograferen, want de boerenzwaluwen vliegen hier constant heen en weer, dus is dat een echte uitdaging om ze al vliegend vast te leggen op de gevoelige plaat.

1 foto 1 Noordwaarts deel 45 zwaluwen in vlucht

De boerenzwaluwen vlogen steeds laag over ons heen – Foto: ©Louis Fraanje

2 foto 2 Noordwaarts deel 45 Grutto in vlucht

Ook een grutto kwam laag over vliegen – Foto: ©Louis Fraanje

3 foto 3 Noordwaarts deel 45 Louis en Gerrit texel

Samen met broer Gerrit op de bank  – Foto: ©Fransien Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Klein paradijsje

Daarna nemen we het bruggetje over de Roggesloot, om dwars door de weilanden een soort van klompenpad te gaan volgen. Overal om ons heen zien we rode- en witte klaver en soms hele stukken met de harige ratelaar, waar momenteel de bijen, hommels en vlinders op af komen. Een klein paradijsje waar we naar hartenlust kunnen zwerven en fotograferen.

4 foto 4 Noordwaarts deel 45 Wandelen op texel met gerrit en janny

Als Louis een vlinder op de klaver ziet zitten, wordt deze vastgelegd – Foto: ©Fransien Fraanje

5 foto 5 Noordwaarts deel 45 Distelvlinder

Midden op het wandelpad hebben we de distelvlinder in beeld – Foto: ©Louis Fraanje

6 foto 6 Noordwaarts deel 45 Harige ratelaar en rode klaver

Harige ratelaars tussen de rode klaver – Foto: ©Fransien Fraanje

7 foto 7 Noordwaarts deel 45 Hommel op harige ratelaar

Een hommel op de harige ratelaar – Foto: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Ware botanicus

Als er iets bijzonders te zien is, wordt er uitgebreid naar gekeken en onderzocht. Hier blijkt mijn schoonzus Janny zich te ontpoppen tot een ware botanicus, ze herkent een flink aantal bloemen planten en noemt ze bij naam.  Geboren en getogen op het platteland, groei je als het ware op, tussen de wilde flora en wordt het je met de bekende ‘paplepel’ ingegoten, oftewel bijgebracht, geweldig toch.

8 foto 8 Noordwaarts deel 45 janny en Gerrit en Fransien op texel

Als echte botanici wordt de omgeving onder de loep genomen – Foto: ©Louis Fraanje

Uit je dak

Echte natuurliefhebbers, die… net als wij en ook helemaal uit hun dak kunnen gaan bij een heel gewoon en algemeen vlindertje als bijvoorbeeld het Icarusblauwtje! En al is zo’n schitterend blauw vlindertje dan ook nog zo algemeen, krijg hem of haar maar eens mooi voor de lens, dat is echt een verhaal apart.

9 foto 9 Noordwaarts deel 45 Icarusblauwtje

Het Icarusblauwtje op de witte klaver in gesloten stand – Foto: ©Louis Fraanje

10 foto 10 Noordwaarts deel 45 Icarusblauwtje open

Als de vlinder haar vleugels helemaal gespreid heeft is ze op haar mooist – Foto: ©Louis Fraanje

Geslaagd en leerzaam

Moe, maar voldaan keren we na deze botanische wandeling huiswaarts, eerst nog even langs de bakker voor wat lekkere broodjes en dan naar ons huisje in de duinen. Daar hebben we samen – met z’n vieren – heerlijk uitgebreid  getafeld en onder het genot van een lekker koel glas Texels bier, deze zeer geslaagde en leerzame dag, hiermee afgesloten!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 46

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/28/noordwaarts-naar-texel-deel-45/