Gekakel op een boerenerf

Op kraamvisite bij de Biologische Boer in Voorst

We waren zaterdagmorgen 16 juni op weg naar de Biologische Boer in Voorst, daar halen we al heel lang onze groenten etc. Misschien niet direct naast de deur, maar meestal combineren wij dit met een bezoekje aan Jeannet, de tweeling-zus van Fransien, die daar in de buurt woont.  Niet zo heel ver verwijdert van de boerderij, zagen we ineens enkele kippen de weg oversteken, direct gevolgd door een drietal kuikens.

Kloek met kuikens steekt de Appenseweg in Voorst over - Foto: ©Louis Fraanje

Kloek met kuikens steekt de Appenseweg in Voorst over – Foto: ©Louis Fraanje

Blijkbaar waren ze even wezen 'buurten' met de kindertjes - Foto: ©Louis Fraanje

Blijkbaar waren ze even wezen ‘buurten’ met de kindertjes – Foto: ©Louis Fraanje

Erg komisch

Eenmaal op het erf van de boerderij aangekomen, zat men net aan de koffie en de kinderen waren gezellig aan het ravotten. En daar liep de kippenfamilie op hun gemakje aan voorbij, inmiddels was er nog een vierde kuiken bijgekomen, alles bij elkaar een ontzettend komisch gezicht. Het leken net twee moeders die met hun kindertjes op stap waren, zo parmantig als ze daar over het erf liepen.

Net twee moeders die met hun kindertjes op stap waren - Foto: ©Louis Fraanje

Net twee moeders die met hun kindertjes op stap waren – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens kwam er vanonder de struiken nog een kip tevoorschijn - Foto: ©Louis Fraanje

Ineens kwam er vanonder de struiken nog een kip tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Extra duit

Toen er even later vanonder een struik ineens nog een kip tevoorschijn kwam, was het hek van de dam, tjonge… wat een gekakel daar in Voorst. En de kuikens deden op hun beurt nog eens een extra duit in het zakje. De kuikens waren natuurlijk het leukst om te zien, zo klein als ze waren, ze stapten toch even vrolijk en behendig door het gras en tussen de planten.

Pracht klein kuikentje op zoek naar eten....

Pracht klein kuikentje op zoek naar eten….

... - Foto's: ©Louis Fraanje

… – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

Een mooi doorkijkje, zowel voor het kuiken als voor mij - Foto: ©Louis Fraanje

Een mooi doorkijkje, zowel voor het kuiken als voor mij – Foto: ©Louis Fraanje

Nog kleiner

Terwijl Fransien de nodige boodschappen verzamelde, keek ik nog even verderop, daar liep een kloek met een stuk of tien – nog kleinere – kuikentjes. Met moeite konden ze hun moeder volgen door het gras, maar als deze weer iets lekkers had ontdekt in de bodem, waren zij er als de kippen( in dit geval dus kuikens) bij. Ik kon er maar geen genoeg van krijgen, zo werd ik in beslag genomen door dat kleine grut.  Als dan tenslotte ook nog even vader haan om de hoek komt kijken, wat er allemaal aan de hand is op zijn erf, dan ben ik helemaal in mijn nopjes.  Zo kan ik weer met een prachtige serie foto’s en een schitterend filmpje(zie onder) van het boeren-landleven huiswaarts keren.

Daar liep een kloek met zo'n tien kuikens...

Daar liep een kloek met zo’n tien kuikens…

... - Foto's: ©Louis Fraanje

… – Foto’s: ©Louis Fraanje

Dan komt tenslotte vader haan nog even om de hoek kijken - Foto: ©Louis Fraanje

Dan komt tenslotte vader haan nog even om de hoek kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Meer info over de Biologische Boer: De Zonnegaard – Biologisch-Dynamisch landbouwbedrijf in Voorst

______________________________________________________________________________________________________________________Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/05/moeder-kip-met-haar-kuikens-op-boerenerf/