Barneveld wil misschien toch windmolens in het bos!

Stroe: ´Een konijn uit de hoge hoed´

STROE Verbaasd en bezorgd, zo reageren Stroeënaren op het idee van Coöperatie Voorthuizen Duurzaam om een strook grond langs snelweg A1 ten oosten van Stroe aan te wijzen als mogelijke windmolenlocatie. ,,Dit is voor ons een konijn uit de hoge hoed. Veel dorpsgenoten willen weten wat ons mogelijk te wachten staat.´´

Arie van Oosterom uit Stroe - Eigen foto

Arie van Oosterom uit Stroe – Eigen foto

Arie van Oosterom

Dat zegt Arie van Oosterom namens de dorpswerkgroep in Stroe, in reactie op het verhaal vorige week in de Barneveldse Krant, waarin specifiek een strook langs het defensieterrein van de generaal-majoor Koot-kazerne tot aan de nieuwe ecoduct wordt genoemd als goede optie voor meerdere hoge windmolens.

Het idee daarbij zou zijn dat iedereen die dat wil kan participeren in het project.

 

Veel vragen

,,Vooropgesteld moeten we eerst meer informatie hebben over dit plan en over wat de mogelijke effecten zijn´´, zegt Van Oosterom. ,,De dichtstbijzijnde windmolen zou hemelsbreed een kilometer van het dorp af komen te staan. Wat betekent dat voor geluidsoverlast en slagschaduw? Hoe hoog zouden die windmolens moeten worden? En welk effect heeft dit mogelijk voor het laagvlieggebied van Defensie? We hebben nu vooral heel veel vragen.´´

Misschien wel 9 windmolens in de natuur bij Barneveld - Montagefoto: ©Jan van Uffelen

Het plan is nu om er 8 à 10 te bouwen in de natuur bij Barneveld – Montagefoto: ©Jan van Uffelen

Natuurgebied

Meer in het algemeen bemerkt hij onder zijn dorpsgenoten het gevoel dat windmolens niet in een natuurgebied passen. ,,Er wordt geïnvesteerd in een ecoduct om het leefgebied voor de dieren te verbeteren, dan zet je daar toch niet zo´n enorme molen naast?´´ Dat gevoel speelt ook bij Gerrit den Hartog, vroeger ook actief binnen de dorpswerkgroep. ,,Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van, windmolens zijn in mijn ogen kleine fabriekjes. Die horen thuis op een industrieterrein en niet in de natuur.´´ Tien jaar geleden bracht hij namens de dorpswerkgroep een folder uit over de toekomst van Stroe, met als ´teaser´ op de voorkant een afbeelding van windmolens. ,,De reacties waren toen niet van de lucht.´´

Meer weten

Plaatselijk Belang Stroe houdt zich in de discussie nog op de vlakte, laat secretaris Erik van Dam weten. ,,We hebben al veel reacties gehoord, maar voordat we zelf tot actie overgaan willen we eerst meer weten. Mogelijk horen we donderdag tijdens de informatieavond in Kootwijkerbroek meer en kunnen we dan ook zelf meepraten.´´

Tekst: Wouter van Dijk/BDU        –     Lees meer:  Barneveldse Krant

******************************************************************************

Brainstormsessies

De gemeente Barneveld houdt deze week drie algemene ´brainstormsessies´ over windmolens.

Maandag heeft de eerste plaatsgevonden, in de Veluwehal in Barneveld.
Dinsdag was er een discussie-avond in dorpshuis ´t Trefpunt in Voorthuizen,
waarbij ook wij aanwezig waren!

En donderdag in Kulturhus  De Essenburcht in Kootwijkerbroek

Tijdens deze avonden zijn ook enkele experts op het gebied van windenergie aanwezig
en zal de gemeente het verdere onderzoeksproces naar windmolenlocaties toelichten.

De avond begint om 19.00 uur.

Wie ook tegen windmolens in de natuur is
en ons hierbij wil steunen,

moet zeker naar Kootwijkerbroek komen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/04/barneveld-wil-misschien-toch-windmolens-in-het-bos/