Geen torenhoge zwaaipalen(windmolens) op de Veluwe!

Laten we ons asjeblieft eerst eens bezinnen en luisteren naar mensen met goede alternatieven!

Barnevelder Jan van Uffelen begint op een uitstekende en uiterst positieve manier zijn betoog in deze krant van afgelopen zaterdag, een schitterend artikel. En alle lof voor zijn positieve en doordachte woorden! Met name zijn droom van een Zuider- en Westerbos, en daarmee een uitbreiding van de Veluwe, spreekt ons aan.
Maar, helaas… lezen we in de staart van zijn verhaal ook over de gedachten die er zeer waarschijnlijk leven om bij Stroe van die torenhoge zwaaipalen neer te zetten. Middels een angstaanjagende montagefoto heeft hij dat ook duidelijk uitgebeeld. Heel jammer dat zijn montagefoto van de zonnewal het niet heeft gehaald bij zijn verhaal. Die zonnewal bij Zeumeren kan maar liefst 2 km. lang worden; van de ingang van de Zeumerse Plas/Leisurelands tot aan het viaduct bij de Garderbroekerweg. De witte onderlaag van de wal kan men uit het Zeumerse Gat halen (zoals nu ook al gebeurt) en de zwarte bovenlaag weghalen op de plek waar het Wester- en Zuiderbos komen. Daar moet de rijke, bemeste bovenlaag worden verwijderd voor een mooi bos.

Zonnewal bij Zeumeren – Montagefoto: ©Jan van Uffelen

Zonnewal bij Zeumeren – Montagefoto: ©Jan van Uffelen

Terug naar de windmolens:

Jan van Uffelen: “Het lijkt mij een serieuze optie, alleen is het de vraag of de dieren het daar leuk vinden. Maar zij hebben geen stem en kunnen dus niet protesteren. Of het moet de stem zijn van onze natuurvriend Louis Fraanje, die helemaal naar wordt van elke mogelijke aantasting van ‘zijn’ Veluwe.”

Onze Veluwe

Nee… helaas kunnen de dieren niet protesteren, jammer genoeg. En… daar komt nog eens bij, dat het niet alleen ‘mijn’ Veluwe is, maar van ons allemaal. Dus het gaat veel verder dan alleen dat. Want iedereen die een beetje normaal kan nadenken, begrijpt dat die enorme torenhoge zwaaipalen in of vlakbij het bos nou niet bepaald de rust en ontspanning in de natuur bevorderen!

Bezinning

Natuurlijk begrijp ik als geen ander, dat er iets moet gebeuren. Maar laten we ons asjeblieft eerst eens bezinnen en luisteren naar mensen met goede alternatieven, zoals Van Uffelen ook in zijn eigen verhaal benoemt. En… ons niet blind blijven staren op die lelijke torenhoge stalen zwaaipalen in de natuur op de Veluwe.

Bos gekapt

Voor de bouw van die molens moet een groot stuk beton worden gestort, dus een prachtig stukje bos wordt dan in een keer helemaal gekapt. Onlangs hebben wij onze stem nog duidelijk laten horen in het TV-programma “Nieuwsuur”. Lees meer:  Het gevecht tegen de windmolens!

Louis Fraanje: “Windmolens niet welkom in de Veluwse bossen” – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Louis Fraanje: “Windmolens niet welkom in de Veluwse bossen” – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Op de barricade

Daarnaast zullen wij onze uiterste best blijven doen om windmolens in de bossen op de Veluwe tegen te houden. En… als het echt hard gespeeld gaat worden, dan gaan we op de barricades. Dan weet ik dat als ik straks het hoofd neerleg, dat ik mijn best gedaan heb voor de generatie die na ons komt!
Wiebes handelt in strijd met zijn eigen richtlijnen
Minister Wiebes heeft eerder aangekondigd dat bij het Klimaatakkoord “draagvlak cruciaal” is evenals “maximale kosten efficiëntie”. In strijd daarmee heeft hij de Tweede Kamer onlangs laten weten dat de duurdere windmolens op land toch moeten verrijzen, terwijl het op zee goedkoper kan. Dat is niet kosten-efficiënt en vermindert het draagvlak. Alleen de ‘lobby’ van subsidie-slurpende energiebedrijven zal blij zijn met dit beleid.

Geen klimaatwinst

Windmolens op de Veluwe zouden een groene stroomstoot veroorzaken waar velen financieel van profiteren, maar waarvoor ‘Jan met de pet’ de rekening betaalt en er geen klimaatwinst is!

Louis Fraanje, voorzitter Jac. Gazenbeekstichting

______________________________________________________________________________________________________________________

Hieronder het originele artikel in de Barneveldse Krant van Dinsdag 26 juni 2018

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees hier het ingezonden stuk van Jan van Uffelen: Alleen maar tegen?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/06/27/geen-torenhoge-zwaaipalenwindmolens-op-de-veluwe/