Noordwaarts naar Texel – Deel 35

Door het bos naar de kleurrijke vallei met wilde orchideeën

Voor ons is het altijd weer een verademing om over de Randweg door het bos te rijden, hier hebben wij toch een klein beetje het gevoel of we op de Veluwe rijden. Hier merk je ook heel duidelijk, hoe verschillend het landschap van Texel kan zijn, van een heel open en weids gebied, naar het dicht begroeide bos.  Het is vandaag net een ‘groene’ tunnel, vooral in de late namiddag is het licht echt schitterend.

De Randweg door het bos is een schitterende route op Texel – Foto: ©Fransien Fraanje

Vissende Lepelaar

Zo zwerven we door de bossen, om uiteindelijk in het open landschap van de Bleekers Vallei terecht te komen. Niet zo heel ver hier vandaan, wat meer landinwaarts, liggen enkele kleine plassen en daar ontdekken we een vissende Lepelaar. Ik pak mijn cameraspullen uit de auto en duik plat op de grond, het fotokussen als statief gebruikend, probeer ik de vogel zo laag mogelijk in beeld te krijgen. Al zwaaiend met zijn aparte snavel maait hij door het water, om af en toe zijn kop omhoog te gooien, met daarin de gevangen vis op een handige manier naar binnen te werken.

Met het fotokussen als statief en plat op de grond foto’s maken – Foto: ©Fransien Fraanje

De kop komt omhoog en zien we het gevangen visje spartelen – Foto: ©Louis Fraanje

En met een handige beweging gaat de vis naar binnen – Foto: ©Louis Fraanje

Wilde Orchideeën

We doen hier trouwens nog een hele mooie ontdekking, want ineens roept Fransien enthousiast: “Louis, kijk eens hier, allemaal wilde Orchideeën, het hele weiland staat er vol mee, echt schitterend!” Weg lepelaar… nou ja… niets aan te doen,  ik begrijp haar enthousiasme maar al te goed, want deze prachtige bloem brengt een natuurmens in vervoering.
Veel mensen kennen de Orchideeën alleen maar van het tuincentrum, waar men ze in allerlei kleuren en vormen kan kopen. Maar in het in het wild vinden wij ze veel mooier natuurlijk!

De schitterende Gevlekte Orchis, die hier het weiland roze kleurden – Foto: ©Fransien Fraanje

Ganzen op stap

Als we verder rijden en via de Ruijslaan het bezoekerscentrum Ecomare passeren, worden Fransien en ik nog vrolijker, want ook hier in de weilanden is het een en al roze wat de klok slaat! En het grappige is, dat er even verderop een echtpaar grauwe ganzen, een avondwandeling aan het maken is tussen de wilde orchideeën. Heel af en toe zien we ook een klein kopje boven het gras uitkomen, dus zijn ze blijkbaar niet alleen, al worden deze bijna geheel aan het oog ontrokken door het gras en de bloemen.

Het Grauwe ganzenechtpaar op stap tussen de kleurrijke orchideeën – Foto: ©Louis Fraanje

Een beetje verontwaardigd staan ze naar ons te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Een groot aantal wilde orchideeën zijn door de jaren heen verdwenen in ons land. Waar vroeger graslanden roze kleurden in mei en juni is het nu een unicum als je zo’n mooie plek tegenkomt zoals hier op Texel.  Maar… ook bij ons op de Veluwe en in de Achterhoek staan er gelukkig plaatselijk weer vrij veel, omdat er moeite wordt gedaan de oorspronkelijke bodem en waterhuishouding te herstellen.

Natuurlijk valt er nog veel meer te beleven op het Waddeneiland Texel, maar daarover hopen we binnenkort weer van alles te vertellen in het volgende deel!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 36

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/06/19/noordwaarts-naar-texel-deel-35/