Toeval aan de Zuid-Veluwe – Deel 1

Jonge vogel is heel even een “Mystery Quest”, maar… blijkt een jonge roodborsttapuit

Zwervend langs de rand van de Zuid-Veluwe, daar waar de IJssel sinds eeuwen als afsplitsing van de Berkel door het landschap slingert, zag ik op vrijdag 18-mei 2018, op een van de takken van een dood boompje – op manshoogte – een jong vogeltje stokstijf zitten. Eerst dacht ik aan een jonge merel, doch toen ik het vogeltje nog eens beter bestudeerde, bleek het helemaal geen jonge merel te zijn. Desondanks bleef het voor mij toch een “Mystery Quest?”. Maar…  als zo vaak, kwam na enige tijd alsnog duidelijkheid…

In eerste instantie was deze jonge vogel een “Mystery Quest”… - Foto: ©Ton Heekelaar

In eerste instantie was deze jonge vogel een “Mystery Quest”… – Foto: ©Ton Heekelaar

Mystery quest

Terwijl ik vanuit mijn mobiele schuilhut het één en ander zat te observeren, zag ik boven in het aangrenzende boompje twee koolmezen met prooi (rupsen) in de snavel onrustig heen en weer vlogen. Desondanks liet ik mij niet op het verkeerde been zetten opdat ik wel de kennis had dat de “Mystery Quest” geen jonge koolmees was. Kennelijk vanwege een samenloop van omstandigheden was hun nest met jongen ook in de nabijheid.

Maar daar heb ik verder geen aandacht aan besteed omdat ik de voorgaande dagen thuis reeds druk in de weer was geweest met het fotoproject “vliegende koolmees” (zie de weblog van De Veluwenaar). Desondanks ben ik kort nadien -door een samenloop van omstandigheden- toch geïnteresseerd geraakt door het “aanlopende fietswiel” zoals de zang van de koolmees door IVN-gidsen wordt genoemd. Ondanks dat die zang weinig voorstelt. Voor de aardigheid in het volgende verslag meer over de bijzondere woning van dit koolmezen echtpaar.

Roodborsttapuit (man) blijkt de vader van de jonge “Mystery Quest” - Foto: ©Ton Heekelaar

Roodborsttapuit (man) blijkt de vader van de jonge “Mystery Quest” – Foto: ©Ton Heekelaar

Roodborsttapuit

Plotseling werd mijn aandacht -als door een magneet- getrokken door een klein gekleurd vogeltje die op gepaste afstand van mij op een kale tak neer streek. Terstond de verrekijker onder mijn fleece jack gehaald en zag direct -onmiskenbaar- dat dit het mannetje van de roodborsttapuit was. De zwarte kop, witte hals en mooi gekleurde rode borst zijn de uiterlijke kenmerken voor deze zangvogel. Daarbij vaak jagend op insecten vanaf het hoogste uitstekende heidetakje, de top van een opslag-dennenboompje, of uitstekende vegetatie in een nog te hooien grasland.

Moeder roodborsttapuit met een lekker hapje voor de “Mystery Quest” - Foto: ©Ton Heekelaar

Moeder roodborsttapuit met een lekker hapje voor de “Mystery Quest” – Foto: ©Ton Heekelaar

Raadsel opgelost

Kort nadien verscheen ook moeder roodborsttapuit met een lekker hapje voor de “Mystery Quest”. Hiermee was direct onomstotelijk het bewijs geleverd dat het raadsel was opgelost. Helemaal toen het jong werd gevoerd. Dus…. een jonge roodborsttapuit.

Wordt vervolgd…

_____________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/06/18/toeval-aan-de-zuid-veluwe-deel-1/