Hinde met kalf krijgt herten op bezoek!

Een verregende avond met weinig ‘aanloop’, maar een schitterend einde…

Eigenlijk was het helemaal geen weer om er op uit te trekken, afgelopen donderdag 14 mei, het regende en er was eigenlijk te weinig licht om mooie foto’s te kunnen maken, maar je wilt er toch uit. Ik dacht bij mezelf, waarom ga ik niet weer eens een paar uurtjes in de Vogel-kijkhut bij Otterlo op de Hoge Veluwe aanzitten? Zo gezegd zo gedaan en hoewel ik lekker droog zat, bleek de ‘aanloop’, of in dit geval eigenlijk de ‘aanvlieg’, deze avond, maar bitter weinig. Dus…  maar weer verder op zwerftocht over de Hoge Veluwe, keus genoeg want je raakt hier niet gauw uitgekeken.

Zowel hinde als het kalfje eten samen lekker van het blad – Foto: ©Louis Fraanje

Zowel hinde als het kalfje eten samen lekker van het blad – Foto: ©Louis Fraanje

Hinde met kalf

Onderweg naar het zuidelijk deel richting Schaarsbergen, kwam ik ter hoogte van de oude boswachterswoning “Everwijnserf”, waar momenteel Jacob Leidekker (Hoofd Bedrijfsvoering) woont, enkele bezoekers tegen. Zij hadden in een bosje tussen twee weilanden, een groepje edelherten ontdekt, maar die bleven waar ze waren en maakten ook geen aanstalten om op te staan.  Dus besloot ik om heel op mijn gemakje nog wat hier in  deze buurt te blijven rondzwerven. Zo besloot ik om eens een kijkje bij “De Roggenkamp” te gaan nemen en daar ontdekte ik helemaal achteraan bij de omheining, een hinde met haar kalf.

Wat komt daar nou aan, krijgen we soms bezoek...? – Foto: ©Louis Fraanje

Wat komt daar nou aan, krijgen we soms bezoek…? – Foto: ©Louis Fraanje

Herten op bezoek

Wat mij direct opviel, dat het kalfje ook net als de hinde, gewoon lekker van de planten aan het eten was, de blaadjes werden met veel gesmak naar binnen gewerkt,  of het de gewoonste zaak van de wereld was. Echt schitterend om die twee zo bezig te zien. En ondanks dat het regende gingen ze onverstoorbaar door met knabbelen, wel keken ze om beurten eventjes op of er geen ‘onraad’ in de buurt was. En toen ze beiden even later, wat langer met hun kop naar links bleven staan kijken, vroeg ik mij af wat er zou kunnen zijn. Daar kwam ik gauw genoeg achter, want er bleek een heel roedel bastherten in aantocht te zijn, bij elkaar zo’n 8 stuks.

Een heel roedel bastherten komt op bezoek – Foto: ©Louis Fraanje

Een heel roedel bastherten komt op bezoek – Foto: ©Louis Fraanje

Verstoring

Die hadden natuurlijk blijkbaar ook wel zin in een lekker mals hapje in het hoge gras van de “Roggenkamp”, nadat de hinde met haar kalf nog even de kat uit de boom had gekeken, gingen ze lekker door met hun maaltijd in de wei. En terwijl ik mij ondertussen zat af te vragen, hoe of het kalfje in de wei was gekomen, werd het roedel onrustig en begon te rennen. Waarom… ik zou het niet weten, maar om de een of andere reden waren ze verstoord, renden naar links en sprongen daar achter elkaar over de omheining. Ook de hinde met haar kalf namen moeiteloos deze hindernis.

Ineens gaat het hele roedel er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens gaat het hele roedel er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

De mooie idylle was ineens voorbij en zo lag de weide leeg en verlaten voor mij, maar twee dingen waren nu voor mij heel duidelijk in beeld gebracht. De eerste, dat het kalfje al heel jong aan het groen zat te peuzelen en ten tweede, dat het kalf met gemak over de heining kon springen.
En zo bleek deze verregende avond op de Hoge Veluwe, toch nog een heel mooi en leerzaam ‘sluitstuk’ voor mij in petto te hebben! Ik heb ook een stukje gefilmd, ondanks het getik van de regen op het dak van de ‘mobiele’ schuilhut, is het toch wel een aardig geheel geworden.

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/06/16/hinde-met-kalf-krijgt-herten-op-bezoek/