Vingerhoedskruid met een afwijkende bloeiwijze!

In meerdere facetten is dit een bijzondere plant

Momenteel staat het vingerhoedskruid in het park de Hoge Veluwe mooi in bloei. De naam dankt deze plant aan de vorm van de bloemen, het zijn net vingerhoedjes. Ook de Latijnse naam verwijst naar die richting: Digitalis, digitis zijnde vinger. Maar ook staat (stond) het onder namen bekend, zoals Poppenschoentje, Pijpenkop, Judasbeurs en Slangenbloem.

Digitales vingerhoedskruid - Foto: ©Willem Mourik

Digitales vingerhoedskruid – Foto: ©Willem Mourik

Geneesmiddelen

In meerdere facetten is dit een bijzondere plant; het is een giftige plant, waardoor het zichzelf beschermt tegen vraat; voor de mens kan het eten van 2-3 gram gedroogd blad al dodelijk zijn; tot een aantal jaren terug werden de giftige stoffen verwerkt tot geneesmiddelen tegen hartkwalen.

De plant wordt deze veelvuldig bezocht door bladluis - Foto: ©Willem Mourik

De plant wordt deze veelvuldig bezocht door bladluis – Foto: ©Willem Mourik

Melken

Maar met een kleine omweg is het ook een restaurant voor de mieren. Ondanks de giftigheid van plant wordt deze veelvuldig bezocht door bladluis en daar maken de mieren dan weer gebruik van om de bladluizen te “melken” en krijgen op die manier zonnedauw als voedsel voor hun broed.

Mieren zijn druk bezig om de bladluizen te “melken” - Foto: ©Willem Mourik

Mieren zijn druk bezig om de bladluizen te “melken” – Foto: ©Willem Mourik

De hommel

Maar ook de hommel is een welkome bezoeker van de vingerhoedsplant om nectar te vergaren en stuifmeel te verspreiden voor de volgende generatie planten. Is er niet genoeg ruimte voor de hommel om dieper in de bloem te komen dan boort de hommel een gaatje aan de zijkant van de bloem.

De hommel is een welkome bezoeker van de vingerhoedsplant - Foto: ©Willem Mourik

De hommel is een welkome bezoeker van de vingerhoedsplant – Foto: ©Willem Mourik

Tenslotte…

En dan de quizvraag: de plant bloeit van onder naar boven in de vorm van vingerhoedjes, maar soms ontstaat er een afwijkende bloeiwijze in de top: hoe heet deze bloeiwijze en waardoor ontstaat deze vorm?

Aparte bloeiwijze – Foto: ©Willem Mourik

Willem Mourik fotografeert de afwijkende bloeiwijze…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst en foto’s: ©Willem Mourik

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/06/15/vingerhoedskruid-met-een-afwijkende-bloeiwijze/