Windmolens als subsidie-slurpende stalen monsters!

Wiebes baseert klimaatakkoord op creatief rekenen van PlanBureau voor de Leefomgeving

“Koop nú windmolens, want in 2030 zijn ze goedkoper.” Dat is één van de adviezen in het nieuwste rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat volgens Minister Wiebes als basis zal dienen voor het Klimaatakkoord. Het rapport staat vol met onwaarschijnlijke en niet onderbouwde aannames.

Miljarden duurder!

“Het Klimaatakkoord dreigt nu miljarden duurder uit te vallen dan nodig is” zegt Kees Pieters van NederWind, die dit namens 30 organisaties had willen voorkomen. “De rekening zal worden betaald door de burger via de energierekening.”

Kees Pieters

Kees Pieters

Onwaarschijnlijke aannames

Het rapport van het Planbureau met als titel “Kosten Energie- en Klimaattransitie in 2030 – Update 2018” gaat er van uit dat tussen nu en 2030 elektriciteit uit gascentrales tweemaal zo duur wordt, windenergie op land goedkoper wordt dan energie uit gascentrales en dat windenergie op zee, in tegenstelling tot de huidige situatie, weer duurder wordt dan windenergie op land. “De uitleg en onderbouwing van deze buitengewoon gewaagde voorspellingen ontbreken, waardoor het rapport de uitkomst lijkt van een partijtje creatief rekenen”, aldus Pieters. “Vervolgens wordt dan ook nog geadviseerd om alles wat in 2030 in de aanbieding gaat, nú aan te schaffen vóórdat de aanbieding een feit is. Dat tart elke economische logica.”

 

Minister Eric Wiebes

Minister Eric Wiebes

Wiebes handelt in strijd met zijn eigen richtlijnen

Minister Wiebes heeft eerder aangekondigd dat bij het Klimaatakkoord “draagvlak cruciaal” is evenals “maximale kosten efficiëntie”. In strijd daarmee heeft hij de Tweede Kamer onlangs laten weten dat de duurdere windmolens op land toch moeten verrijzen, terwijl het op zee goedkoper kan. Dat is niet kosten efficiënt en vermindert het draagvlak. Alleen de lobby van subsidie slurpende energiebedrijven zal blij zijn met dit beleid.

Bron: Climate Gate

______________________________________________________________________________________________________________________

Windmolens op de Veluwe zouden een groene stroomstoot veroorzaken waar velen financieel van profiteren, maar Jan met de pet de rekening betaalt en er geen klimaatwinst is.

Leffert Oldenkamp

______________________________________________________________________________________________________________________

Verwacht:  Louis en Fransien Fraanje in TV-programma Nieuwsuur!

Geen windmolens in het bos op de Veluwe!

Als alles volgens plan verloopt, zal in het kader van al deze berichten, de Jac. Gazenbeekstichting bij monde van haar voorzitter Louis Fraanje en zijn vrouw Fransien, komende donderdag 17 mei, ‘s avonds om 22.00 uur te zien zijn in het TV-programma Nieuwsuur op NPO 2.

Natuurliefhebbers Louis en Fransien Fraanje tijdens de TV-opnamen voor 'Nieuwsuur' - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Natuurliefhebbers Louis en Fransien Fraanje tijdens de TV-opnamen voor ‘Nieuwsuur’ – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Televisie

Afgelopen vrijdag 11 mei zijn de opnames gemaakt en daarbij heeft de stichting heel duidelijk haar stem laten horen, geen subsidie-slurpende stalen monsters in de bossen op de Veluwe te willen. Veel mensen weten echt niet hoeveel bos er wel gekapt moet worden voor deze molens en hoeveel onrust dit veroorzaakt etc. En… dat er uiteindelijk geen klimaatwinst geboekt wordt, daar mogen wij weleens even heel goed bij ‘stilstaan’, voordat wij onze bossen in de vernieling helpen!

Lees ook: Windmolens draaien ons een rad voor de ogen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/12/windmolens-als-subsidie-slurpende-stalen-monsters/