Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 32

Na regen komt zonneschijn…

Misschien herinnert u zich nog die hevige regenbui van woensdag 4 april jl. die ‘s avonds zo rond de klok van 6 uur losbarstte, ja… echt met bakken vol tegelijk kwam het water naar beneden. Ik had mezelf net goed en wel geïnstalleerd en in het open veld liep een ‘sprong’ reeën van zo’n negen stuks bij elkaar, waaronder ook onze 10-ender Hercules.  Door de regenbui, was het bijna onmogelijk om te fotograferen, dus ben ik overgeschakeld op filmen en dat lukte wonderwel, het resultaat hiervan, kunt u straks onderaan het verhaal op uw gemak bekijken.

In het open veld liep een ‘sprong’ reeën, toen de regenbui losbarstte – Foto: ©Louis Fraanje

Majestueus

Ineens werd het ‘aardedonker’ boven de Grift, een onheilspellend natuurgebeuren dat je niet vaak meemaakt, het leek wel of alle sluizen in de hemel opengezet werden. Het onweerde en regelmatig zetten bliksemflitsen de omgeving in het volle licht. Aan de ene kant vond ik het soms best wel eng,  maar anderszins had het ook wel iets ‘majestueus’ en toonde het voor mij de almacht van die Grote Schepper daar hoog boven mij in de hemel.

Op een gegeven moment brak er een mysterieus licht door het wolkendek – Foto: ©Louis Fraanje

Mysterieus licht

Gelukkig zat ik goed beschut en kon ik rustig vanuit mijn schuilhut dit ‘overweldigende’ natuurgebeuren  op film vastleggen, het reewild trok na wat heen en weer gedrentel, toch maar de dekking in. Daar in het wilgenbosje, hadden ze wat minder last van de felle regen- en windvlagen.  Zeker bijna een kwartier lang hield de bui aan,  toen op een gegeven moment een mysterieus licht door het wolkendek brak en de bui langzaam maar zeker in hevigheid af begon te nemen. Zo snel als de bui gekomen was, even zo snel verdween hij weer en maakte ruim baan voor de avondzon. Wat een openbaring…  na regen komt zonneschijn!

Langs de Grift, met aan de horizon, de Veensteeg en daarachter de flats van Wageningen – Foto: ©Louis Fraanje

Oer Hollands

Om een mooie overzichtsfoto te maken, was ik een stukje teruggelopen langs de Grift, waar je helemaal aan de horizon, de Veensteeg en daarachter de flats van Wageningen kunt zien liggen. Telkens weer raak ik onder de indruk van dit oer-Hollandse landschap, mijn eigen “Rauwe Veld”, met alle flora en fauna inbegrepen.  Waarbij het ranke reewild, dat nu weer uit de dekking tevoorschijn is gekomen,  misschien wel de bekende ‘kers’ op de taart vormt en dan met de bijzondere 10-ender Hercules als hoofdmoot!

De bijzondere 10-ender reebok “Hercules” in het avondlicht – Foto: ©Louis Fraanje

Een bijzondere bok, met een evenzo bijzondere koptooi – Foto: ©Louis Fraanje

Grondmist en witte wieven

U merkt het wel, reden genoeg voor mij om hier veel te vertoeven, zo ook nu weer als ik de lens op Hercules heb gericht en daarbij tegelijkertijd terug moet denken aan zijn voorgangers Castor en Pollux. Tjonge, wat  hebben we daar ook jarenlang van kunnen genieten, want ook zij waren echt ‘bijzonder’ te noemen.
Er hangt nu ook een heel aparte sfeer hier buiten in het veld en als de avondzon langzaam achter de horizon zakt, komt er grondmist opzetten en lijken deze mistflarden op de bekende ‘witte wieven’ uit de oude verhalen.

Als de avondzon langzaam achter de horizon zakt, komt er grondmist opzetten – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Ondanks de hevige regenbui, die wij vanavond over ons uitgestort kregen, hebben we weer een schitterende aanzit gehad in het Rauwe Veld. Iedere keer is het een waar genoegen en dat mede omdat je nooit van tevoren weet, wat er gaat gebeuren, die onvoorspelbaarheid in de natuur, maakt het juist zo spannend!

Wordt vervolgd…

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/04/16/naar-buiten-rauwe-veld-deel-33/