Rennen voor je leven op het water – Deel 2 – Slot

Niet alleen soortgenoten vormen soms een bedreiging…

De schijnbare rust is maar van korte duur, want de volgende rivaal is alweer in aantocht, maar deze heeft buiten de waard(meerkoet-man) gerekend, want die stuift als het ware in blinde woede op hem af. Onder luid gekef en met klappende vleugels achtervolgd hij zijn belager, waarbij hem bijna het zicht ontnomen wordt, door de opspattende golfslag van zijn tegenstander!

De meerkoet-man stuift als het ware in blinde woede op zijn belager af – Foto: ©Louis Fraanje

Onder luid gekef en met klappende vleugels achtervolgd hij zijn belager – Foto: ©Louis Fraanje

Een hond

Tjonge… jonge… wat een kabaalmakers, nee… van een rustige boswandeling is vandaag in ieder geval geen sprake hier in Barneveld. Dan… opeens worden we opgeschrikt door een grote plons in het water achter ons, daar is een hond in het water gesprongen. Zo te zien een Engelse cockerspaniël, die dacht natuurlijk eens lekker te kunnen gaan ravotten met die druktemakers daar op het water? Of… had hij misschien toch iets anders in de zin?

Dan ineens springt er een hond in het water – Foto: ©Louis Fraanje

Illusie en ervaring

Hoe zijn baasje ook roept, hij gaat toch – in eerste instantie – de vogels achterna, maar deze hebben totaal geen interesse in een spelletje met de hond en gaan er – op de inmiddels hen zo bekende manier – als een speer vandoor. De hond geeft de strijd op en zwemt op zijn gemakje naar de overkant, hij  is inmiddels weer een ‘illusie’ armer en de meerkoeten een ‘ervaring’ rijker!

Als de hond verschijnt, gaan de meerkoeten er als een speer vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Half vliegend en onder veel kabaal rennen de meerkoeten over het water – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

In het voorste deel van het bos op Landgoed De Schaffelaar mogen de honden los, maar dat wil nog niet zeggen, dat je je hond dan maar gewoon achter de dieren aan moet laten gaan. In dit geval wil ik natuurlijk niet de hond veroordelen, maar wel zijn baasje erop wijzen, dat hij hem wat beter onder controle moet houden. Zeker als er straks broedende vogels op het nest zitten, dan moet je dit soort dingen zeer zeker voorkomen en… hopelijk is er dan ook meer ‘sociale’ controle, want ‘preventief’ toezicht zie je helaas bijna nergens meer, door alle bezuinigingen!

Lees daarom ook maar eens dit artikel van Reinier Broeks : Meer natuur, meer toezicht!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/04/03/rennen-leven-op-water-deel-2-slot/