Rennen voor je leven op het water – Deel 1

Rustige boswandeling in Barneveld met een luidruchtig en spectaculair slot…

Op Eerste Paasdag zijn Fransien en ik in de namiddag, weer eens even heerlijk wezen wandelen op Landgoed De Schaffelaar in Barneveld. Zo’n wandeling is altijd erg leuk en heeft vanuit een nostalgisch oogpunt gezien, een zekere meerwaarde. Gewoon omdat wij op zo’n wandeling veel oude en bekende plekjes uit onze jeugd tegenkomen en af en toe ook oude bekenden uit het dorp van toen. Maar… vandaag raken we plotseling in de ban van de meerkoeten, die er driftig op los rennen en vliegen over het water om de vrouwtjes!

Louis op jacht met de camera op Landgoed De Schaffelaar in Barneveld – Foto: ©Fransien Fraanje

Meerkoet lopend over het land…

en… vliegend over het water – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Nesteldrang

De meerkoeten staan er om bekend, dat het in paringstijd echte driftkikkers zijn die aan de lopende band met veel lawaai hun territorium afbakenen. Normaal gesproken zie je dit gedrag pas veel later in het voorjaar, maar ze zijn rijkelijk vroeg met hun territoriumdrift. Misschien heeft het wel te maken met de zachte winter die we gehad hebben, wie zal het zeggen?  En blijkbaar is de nesteldrang  al zo duidelijk aanwezig, dat ze elkaar bij het minste, geringste in de haren vliegen om hun territorium te verdedigen.

Onder het toeziend oog van een Canadese Gans, rent hij over het water – Foto: ©Louis Fraanje

Hij verjaagd zijn rivaal om het vrouwtje te beschermen – Foto: ©Louis Fraanje

Zo… de indringer is eindelijk verjaagd en kiest het hazen(meerkoeten)pad – Foto: ©Louis Fraanje

Territoriale gevechten

De meerkoeten zorgen er deze middag wel voor, dat ze de aandacht opeisen van de argeloze wandelaars in het bos. Regelmatig zijn er territoriale gevechten en knokken ze er op los. De vogels hebben echt de lente in hun kop en bakenen vol vuur hun territorium af, om straks op hun gemak samen een nest te kunnen bouwen. Sommige paartjes zijn daar al mee begonnen en zwemmen af en aan met nestmateriaal.

Het meerkoeten-echtpaar is inmiddels druk bezig een nest te bouwen – Foto: ©Louis Fraanje

Spectaculairs in petto…

Als we dan even later het meerkoeten-echtpaar druk bezig zien met het bouwen van een nest, dat zo midden op het water verrijst, lijkt het voor ons gevoel een hele veilige plek. Ik zeg met de nadruk ‘lijkt’, want deze rustige zondagmiddag met Pasen, heeft nog iets heel ‘spectaculairs’ voor ons in petto. Daarover hoop ik u morgen meer te vertellen en te laten zien!

Lees ook:  Rennen voor je leven op het water – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/04/02/rennen-leven-op-water-deel-1/