Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 28

Reebokken hebben de vellen erbij hangen…

Nou mensen, het is zover… beide zware reebokken, zowel Hercules als Pollux II zijn begonnen met het vegen van hun gewei, ze zijn nog wel niet helemaal klaar, maar het begin is er.  Afgelopen zaterdag 10 maart zag ik achterin het veld Hercules zitten, geflankeerd door twee reegeiten, zijn kapstok zag er wel erg bont uit met allemaal vellen, die langs zijn kop hingen en daardoor was het moeilijk raden om hoeveel enden het nu ging.

Geflankeerd door twee reegeiten, zit Hercules met een half geveegd gewei – Foto: ©Louis Fraanje

De vellen basthuid hangen erbij…

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vegen

De vellen hingen erbij en ook zat er veel bloed aan de stangen, maar dat is meestal natuurlijk het geval bij het vegen, want door die basthuid heen lopen de bloedbanen. Mede doordat die basthuid gaat jeuken, gaan de bokken hun gewei vegen, dat hebben we vaker gezien en dat gaat niet zo voorzichtig. Dan slaan de bokken met hun gewei tegen de struiken en takken en schuren er tegelijkertijd ook hevig langsheen, om maar verlost te worden van al die narigheid.

Helemaal op rechts kwam ineens Pollux II aangelopen – Foto: ©Louis Fraanje

Geen gezicht

De hele sprong van 13 stuks is vanmiddag weer buiten in het veld en wat meer naar rechts zien we Pollux II opstaan en in de richting van Hercules wandelen, als dat maar goed gaat? Och… er is heel even een kleine schermutseling en er wordt wat gedreigd, maar daar blijft het dan ook bij en even later staan ze heel rustig bij elkaar te kijken. Het is – letterlijk en figuurlijk – geen gezicht met al die drellen en vellen om de kop. Je merkt dat de dieren er zelf ook last van ondervinden en het liever kwijt zijn, dan rijk.

Hercules staat links en Pollux II rechts samen met hun bonte kapsels – Foto: ©Louis Fraanje

Ze lopen er allebei een beetje gehavend bij – Foto: ©Louis Fraanje

Hercules met zijn bonte kapsel…

Pollux II is al een stuk verder – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte…

Het vegen is dus begonnen en binnen enkele dagen is het gewei blank en schoon en dan hopen we in ieder geval wat meer zekerheid te hebben over het aantal enden bij Hercules.  Daarnaast zijn we natuurlijk ook heel erg benieuwd, hoelang dit goed gaat met twee van die sterke bokken bij elkaar.  Zullen ze elkaar gedogen… of wordt het vechten tussen deze twee en zal er straks eentje de benen moeten nemen?  We wachten het allemaal in spanning af, want je kunt nu wel al gaan speculeren, maar dan loopt het soms toch weer heel anders dan je verwacht, dus… nog maar even geduld.

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 29

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/14/naar-buiten-rauwe-veld-deel-28/