Lente op Landgoed Staverden

Natuur en cultuur vormen op Staverden soms kleurrijke tegenstellingen…

Afgelopen zaterdag 10 maart waren Louis en ik – zoals gewoonlijk ieder voorjaar – weer op Landgoed Staverden, maar… het kleurrijke tapijt van crocussen was wat minder uitbundig, dan voorgaande jaren.
Al met al blijft het natuurlijk een schitterend ‘plaatje’, die bloeiende crocussen met daarachter de Witte Pauwenburcht van Staverden, dat kan niemand ontkennen.

De Witte Pauwenburcht steekt mooi af bij het kleurrijke tapijt van crocussen – Foto: ©Louis Fraanje

Crocus chrysanthus ‘Blue Pearl’ – Foto: ©Fransien Fraanje

Bonte crocus – Foto: ©Fransien Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

 

Barak en theater

Naast al dit moois, is het ook heerlijk om er te wandelen en vandaag steken wij de weg over, om in het noordelijke deel  in de buurt van het mooie houten ‘Ontspanningszaaltje’ te gaan zwerven. Deze houten barak was afkomstig uit het Belgische interneringskamp te Harderwijk. In 1921 werd de barak in opdracht van H. ‘s Jacob op het landgoed Staverden door timmerman G. Plancius heropgebouwd en kreeg de functie van ontspanningszaal ten behoeve van recreatieve bijeenkomsten van de plaatselijke bevolking.

Het theaterpodium dateert uit deze tijd en ook het pauwenbehang, dat met het pauwenmotief verwijst naar het landgoed Staverden. Geweldig, dat zoiets nu behouden blijft voor het nageslacht, het is toch een mooi stukje cultuurgeschiedenis, een gebouw met een ‘dubbel’ verhaal, ten eerste als barak en ten tweede als ontspanningszaal!

De barak uit Harderwijk, die nu als ontspanningszaal dienst doet – Foto: ©Fransien Fraanje

Natuur en cultuur

Niet ver verwijderd van het houten gebouwtje, wordt mijn oog getrokken door een oude beukenlaan, die nu met haar grijze en groene tinten, toch heel mooi en statig aandoet. Ik hoor Louis al zeggen: “Met een beetje fantasie is het net een natuurlijke kathedraal!”
Als straks alles weer in het blad zit, zullen we zeker hier weer terugkomen om deze prachtige beukenlaan op de ‘gevoelige’ plaat vast te leggen, want ook hier vormen natuur en cultuur een machtig mooi samenspel.

Een statige laan in grijs en groen op Staverden – Foto: ©Fransien Fraanje

Wandelen

Staverden is een zeer gevarieerd landgoed langs de Staverdense Beek. Fraaie bossen en beukenlanen worden afgewisseld met akkers, weilanden en schilderachtige boerderijen. Het landhuis, bekend als kasteel Staverden oftewel de Witte Pauwenburcht, is omgeven door een gracht.

Al wandelend door het glooiende landschapspark ziet u onder meer een bovenslag watermolen, het witte pauwenverblijf en komt u langs de oranjerie, waar tegenwoordig een brasserie is gevestigd. In de voormalige boerenschuur aan de achterzijde van boerderij De Molen is een bezoekerscentrum en landschapswinkel gevestigd. Op een ongedwongen en eigentijdse manier kunnen bezoekers meer te weten komen over de rijke historie en natuur van Staverden.

Meer info: GLK | Landgoed Staverden

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Omroep Gelderland:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/13/lente-op-landgoed-staverden/