Gewei afwerpen en opbouwen bij hert en ree

Het is en blijft een bijzonder natuurverschijnsel…

De edelherten zijn momenteel druk bezig om hun geweien af te werpen, een jaarlijks terugkerend gebeuren waarvan wij u al eerder het een en ander verteld hebben, toch blijft het een bijzonder en apart natuurverschijnsel. Zo zagen wij enkele dagen geleden op een middag bij het ‘Bosje van Staf’ op de Hoge Veluwe, een tweetal herten het bos uitkomen wandelen, de voorste had nog één stang op zijn kop staan en daarachter liep een kaal hert.

Kwamen er een tweetal herten het bos uit wandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Dorst lessen

Wij stonden met vrienden vanaf de Reemsterweg de bosrand af te turen en op een gegeven moment kwamen ze beiden tussen de oude dennen vandaan wandelen. Heel op hun gemakje stapten ze naar voren, een komisch gezicht om te zien, maar de herten hadden daar op dit moment geen boodschap aan. Nee… onverstoorbaar liepen ze naar een waterpoel, waarvan het ijs al enigszins gesmolten was en konden daardoor nu mooi hun dorst lessen.

Vooraan loopt het hert met één stang, direct gevolgd door het kale hert – Foto: ©Louis Fraanje

Op de rozenstokken begint het nieuwe gewei alweer te groeien – Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl het ene hert nog staat te drinken, gaat de ander er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Aparte geweistang

Terwijl de ene nog druk bezig was met drinken, vond de ander het blijkbaar wel weer genoeg en trok het bos in, bijna geruisloos verdween hij in de dekking. Het hert met de ene stang,  kwam langzaam met zijn kop omhoog en draaide deze in de richting van het bos, waarschijnlijk om te kijken waar zijn soortgenoot was gebleven. Een heel apart ogenblik, want… toen we het hert zo zagen staan, leek het net of hij een hele lange geweistang had gekregen aan de rechterkant. Nep, natuurlijk want het was gewoon een tak, die in het verlengde van de opname, in de bosrand stond, maar… wel heel komisch om te zien!

Het lijkt op de foto net, of het hert rechts een hele aparte geweistang heeft – Foto: ©Louis Fraanje

De zogenaamde geweistang blijkt een tak in de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Enorm verschil

Als hij even later zijn kop weer in onze richting draait, wordt de tak zichtbaar en kunnen we er nog eens hard om lachen, maar misschien komt het bij anderen wat ‘houterig’ over!  Alleen het hert heeft blijkbaar oog voor iets anders, als wij ook in diezelfde richting kijken, zien we even verderop in de heide een reebok in bastgewei staan. Een enorm verschil met het  grote hert, dat zijn gewei aan het verliezen is en de reebok die juist een nieuw gewei heeft opgezet en het binnenkort gaat vegen. Een cyclus die ieder seizoen weer haar natuurlijke gang gaat en zich door niets of niemand laat beïnvloeden, wat geweldig!

Even verderop in de heide staat een reebok in bastgewei – Foto: ©Louis Fraanje

Het reebokje, een gaffelaar kijkt  even later in onze richting – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Zo blijft de natuur ons steeds weer verwonderen. Mooie natuurmomenten die je zomaar plotseling op een zonnige middag in maart overkomen en die je dan ook nog samen met je vrienden kunt delen, dat is toch ‘goud’ waard! Na de koude en gure winterse dagen van de laatste weken, voelt dit weer even – letterlijk en figuurlijk – heel warm aan! Aan alles in de natuur kun je merken dat de Lente in aantocht is en… daar kun je als natuurmens alleen maar blij van worden!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/12/gewei-afwerpen-en-opbouwen-hert-en-ree/