Landen nemen strengere maatregelen tegen varkenspest

Afrikaanse varkenspest bestrijden en verspreiding voorkomen…

De voorzorgsmaatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest worden verder verscherpt in Polen, Duitsland, Slowakije en Oekraïne. Polen wil dat alle varkenshouderij biosecurity maatregelen neemt. Duitsland wil een effectieve scheiding tussen wilde en (landbouw)huisdieren. De Slowaakse sector wil het aantal zwijnen drastisch verminderen en Oekraïne verbiedt de importeert van Pools varkensvlees en dieren.

Afgezien van de beslissing van Oekraïne, die toch een beetje op paniekvoetbal lijkt, nemen de andere landen een meer rationele benadering om Afrikaanse varkenspest te bestrijden en verspreiding te voorkomen. Polen plant de invoering van de biosecurityvoorschriften voor alle varkenshouderijen in het land. Een werkgroep bereidt een reguleringsproject voor dat alle bedrijven verplicht zich aan het biosecurityprogramma.

Voorzorgsmaatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest worden verder verscherpt – Beeld: ©Reinout Burgers

Strikte naleving

De biosecuritymaatregelen die tot nu toe zijn toegepast om de besmetting van het virus op de landbouwbedrijven te voorkomen, hebben laten zien dat de strikte naleving van de voorschriften in bedreigde regio’s een effect hebben gehad. Na goedkeuring zal het biosecurityproject in maart van start gaan begeleid door een informatiecampagne. Een strikt toezicht op de varkenshouderijen zal tevens worden geïmplementeerd.

Duitsland

Om Duitsland tegen de Afrikaanse varkenspest te beschermen, heeft de Duitse minister van landbouw, Christian Schmidt, een beroep op de land- en bosbouwsector gedaan om een ​​zo groot mogelijke scheiding tussen wilde en landbouwhuisdieren te waarborgen. Verder moeten hoge hygiënenormen in acht worden genomen. Schmidt benadrukte ook dat de transport- en afleveringsroutes voor de veehouderij nauwlettend moeten worden gevolgd.

Jager op de uitkijk – Foto: ©Louis Fraanje

Slowakije

Afrikaanse varkenspest bedreigt het de Republiek Slowakije vanuit de Tsjechische Republiek, Polen en Oekraïne.

Volgens de Slowaakse Kamer van Landbouw en Voedselvoorziening (SPPK) is het noodzakelijk dat het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling een duidelijk standpunt inneemt met betrekking tot de extra maatregelen dringend om de komst van ASF in Slowakije te voorkomen.

Niet genoeg

De voorzitter van de landelijke jachtcommissie stelt voor het aantal wilde zwijnen met maximaal 90 procent te verminderen. De Slowaakse overheid heeft op 10 januari een buitengewone toestemming verleend voor de jacht op wilde dieren. Volgens de SPPK is dit echter niet genoeg en moet de situatie krachtiger worden aangepakt in samenwerking met alle betrokken instellingen.

Tekst: ©Reinout Burgers/Pigbusiness

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/02/06/landen-nemen-strengere-maatregelen-varkenspest/