Overstekend wild in het klein!

Het is paartijd van de eekhoorns, dus kijk uit op de weg…

Het is niet altijd te voorkomen, want voordat je het goed en wel in de gaten hebt, zit de eekhoorn onder je auto. De eekhoorns steken soms zomaar vanuit het niets, pardoes de weg over in het buitengebied, maar het gebeurt ook in woonwijken! Louis en ik zagen het dode eekhoorntje op de weg liggen en hebben het in de berm neergelegd.

Overstekende eekhoorn aangereden door een automobilist, helaas… Foto: ©Fransien Fraanje

Ontvankelijk

Eekhoorns kennen twee pieken in de voortplanting, in de winter en in het voorjaar. Al in januari breekt de eerste paartijd aan. Alleen als er voldoende voedsel is komen de dames in de juiste conditie en zijn ze ontvankelijk voor de avances van de heren. In loofbos gebeurt dit alleen na goede zaadproductie van eik of beuk in het voorafgaande najaar. In een groot deel van Nederland is er afgelopen najaar enige mast geweest, waardoor er deze winter ongetwijfeld ook jonge eekhoorns in de loofbossen geboren gaan worden.

Einde verhaal voor de eekhoorn, maar een waarschuwing voor ons – Foto: ©Fransien Fraanje

Verschillende vaders

Om te paren achtervolgen enkele mannetjes een vrouwtje en uiteindelijk zal de sterkste en meest dominante man met het vrouwtje paren. Vaak brengt zo’n mannetje enkele dagen samen met het vrouwtje door waarbij ze ook samen slapen. Toch lukt het soms ook andere mannetjes om met een vrouwtje te paren.

Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de jongen uit een worp van verschillende vaders kunnen zijn. Na een draagtijd van 36 tot 42 dagen worden er 2 tot 6 jongen geboren. Als de jongen in een vroeg stadium verloren gaan, kan het vrouwtje al weer snel paarbereid worden voor een vervolgnest. Als het vrouwtje tijdens de dracht een slechte conditie krijgt dan heeft ze de mogelijkheid om de vruchten te resorberen (in zich op te nemen).

Bron: Natuurkalender

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/02/06/overstekend-wild-klein/