Kerstsfeer op de Hoge Veluwe

Alweer zeven jaar geleden een ‘Witte’ Kerst !

Kerstboom in het Nationale Park De Hoge Veluwe op Tweede Kerstdag 2010 – Foto: ©Louis Fraanje

Witte Kerst

Helaas mocht het dit jaar niet zo zijn, maar zeven jaar geleden was dit wel het geval. Net als het jaar ervoor in 2009, hadden wij in 2010 een ‘Witte Kerst’ . In de week voorafgaande aan Kerst was het zeer koud met regelmatig sneeuwval. Eerste Kerstdag viel op zaterdag 25 december en er lag in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg lokaal 30 cm. In het oostelijk deel van het land waren de dagen voor Kerst door de forse wind bovendien sneeuwduinen ontstaan. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw.

Geen vorst

Op eerste Kerstdag kwam de temperatuur in de westelijke helft van het land boven het vriespunt waardoor het sneeuwdek daar werd aangetast. Er vielen echter ook enkele winterse buien, met name in de avond en de nacht naar tweede Kerstdag.

Op zondag 26 december, Tweede Kerstdag bleven winterse buien vallen. In vrijwel het gehele land steeg de temperatuur echter tot boven de nul graden waardoor er sprake was van enige afsmelt. De Bilt: 5 cm sneeuw op Eerste en Tweede Kerstdag.

Witte kerst in Nederland

1906 -10 cm, 1938 – 13 cm, 1940 – 4 cm, 1950 – 6 cm, 1964 -5-10 cm,

1981 -11-20 cm en 2009 -10-20 cm

Bron:Weer.nl

*********************************************************************************************************************

Kerst 2017

Kerstboom op de Hoge Veluwe op maandag 25 december 2017 en Eerste Kerstdag – Foto: ©Fransien Fraanje

Groene Kerst

Afgelopen maandag 25 december, de barometer stond nu ver boven nul en geen sneeuw. Ook nu waren wij weer op de Hoge Veluwe en natuurlijk reden we even langs het Kröller Müllermuseum, om de Kerstboom te bewonderen en te fotograferen. Helaas nu geen kleurrijke Kerstboom in een witte wereld zoals in 2010, maar in een groene wereld en… toch heeft het ook wel iets!

Dit jaar was de sneeuw wat vroeger gevallen, ruim anderhalve week geleden op vrijdag 8 december vielen de eerste sneeuwvlokken en in de avond begon het winterfeest pas echt.  Op zaterdag 10 december lag de Veluwe onder een witte deken en ook op zondag was dit het geval. Wat denkt u… natuurlijk moest de Kerstboom op de gevoelige plaat vastgelegd worden, want… je weet maar nooit?

De kleurrijke Kerstboom in een witte wereld op zondag 11 december 2017 – Foto: ©Fransien Fraanje

De Kerstboom voor het Kröller Müllermuseum in  het Nationale Park De Hoge Veluwe is een jaarlijkse traditie, die wij met z’n allen zeer waarderen. Namens Fransien en mij…

Iedereen nog hele fijne dagen toegewenst!

*********************************************************************************************************************

Het Kerstdorpje bij ons in huis is ook een jaarlijkse traditie – Foto: ©Fransien Fraanje

*********************************************************************************************************************

Voor wie nog een mooi Kerstverhaal wil lezen: Drie Koningen zonder ster

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/26/kerstsfeer-op-hoge-veluwe/