Op de Wildbaan – Deel 24

Het hert blijft in het spoor van zijn hinde…

Eigenlijk is de 20-ender niet zo heel veel verder gekomen en met een beetje ontevreden blik in zijn ogen staat hij ons even later aan te kijken. Nu we zo ‘oog in oog’ met hem staan, kunnen we even heel uitgebreid zijn mooie koptooi bekijken. Er zijn zo hier en daar wel wat stukjes van afgebroken, blijkbaar is dat in de afgelopen bronstperiode gebeurd.  Toch…  is en blijft het een schitterend gezicht, als hij daar – op steenworp afstand – in volle glorie voor ons staat!

Dan staat de 20-ender in volle glorie naar ons te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Kat en muis

En… nou het blijft gewoon een ‘kat en muis’ spelletje, want de hinde gaat vervolgens weer lekker aan de wandel en de 20-ender volgt haar nu echt – letterlijk en figuurlijk – op de voet. Met zijn neus bijna over de grond ,  wat ook heel herkenbaar is als herten een spoor volgen, sjouwt hij achter haar aan. Wie weet… maakt hij nog een kansje vandaag, geduld is ook in deze een ‘schone’ zaak.

Met zijn neus bijna over de grond, sjouwt hij achter de hinde aan – Foto: ©Louis Fraanje

Flemen 

Eigenlijk krijgen we deze keer ook weer wat bijles, voor wat betreft onze kennis over het wild, want even later zien we dat hij z’n kop omhoog gooit en uitgebreid gaat staan ‘flemen’.
Flemen bij een hert is een bepaalde manier van ruiken, waarbij hij zijn bovenlip omkrult, en vaak ook zijn nek uitstrekt. In deze positie kan het Orgaan van Jacobsen goed de geur van de ingeademde lucht analyseren, wanneer het door de mond ademt. Ook kan een hert op deze manier ruiken of een hinde ‘tochtig'(bereid is, door de oestrogeen in de urine van de hinde te ruiken door middel van dit flemen.

 

De hinde en het hert zijn zo samen echt een ‘paar apart’ – Foto: ©Louis Fraanje

Buitenkansje

Terwijl wij zo staan te filosoferen, is ondertussen de hinde weer bij het hert gaan staan en kijkt nu ook heel nieuwsgierig in onze richting. Echt een ‘paar apart’ en tegelijkertijd voor ons ook een mooie gelegenheid, of zeg maar gerust… een buitenkansje, om het tweetal even op de gevoelige plaat vast te leggen!

Er kwam een klein roedel geweidragers de wildweide op – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Dan zien we even verderop aan de andere kant, een roedel geweidragers de wildweide op komen wandelen, met geweien van klein tot groot. Ze zijn voor mooi, eigenlijk te ver weg, maar… het is toch een kleine toegift aan het einde van deze miezerige winterdag op de Wildbaan.

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 25

______________________________________________________________________________________________________________________Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/18/op-wildbaan-deel-21/