Op de Wildbaan – Deel 25

Over herten, geweien en brutale zwijnen…

Het waren daadwerkelijk ‘donkere dagen voor Kerst’, met daarbij ook nog eens veel regen, regen en nog eens regen. Niet dat wij nou zulke ‘watjes’ zijn, integendeel zelfs, maar het weer nodigde nou niet direct uit,  om het veld in te gaan met de camera.  Daarbij konden we in 2017 een ‘Witte Kerst’ ook wel vergeten, maar toch wil je naar buiten…

Dus… op dinsdag 26 december jl. Tweede Kerstdag, waren Fransien en ik in de namiddag naar de Hoge Veluwe getrokken, want je wilt toch ‘wild’ zien en hoewel de grote jongens zich in deze tijd van het jaar maar spaarzaam laten zien, hadden we deze middag bij het Zwarte Veld, toch weer ‘mazzel’.
Niet alleen liep daar een roedel geweidragers van zo’n 16 stuks, maar er tussendoor liep een tiental wilde zwijnen heen en weer, die al knorrend de boel op stelten probeerden te zetten!

Herten en zwijnen op het Zwarte Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Het grote hert links, is niet zo blij met het stelletje zwijnen in aantocht – Foto: ©Louis Fraanje

Brutale gasten

Die zwartkielen kwamen natuurlijk op het voer af, dat de jachtopzichter daar voor de herten uitgestrooid had en probeerden hun buikjes ook te vullen. Je kon aan de herten merken, dat ze deze brutale gasten aan hun eettafel,  niet erg op prijs stelden. Regelmatig haalden ze met hun voorpoten uit en dreigden ze met het gewei, als er een zwijn te dicht in de buurt kwam.

Daar stonden de overlopers ‘oog in oog’ met het grote hert – Foto: ©Louis Fraanje

Spannend en komisch

Op een gegeven ogenblik zagen we aan de rand van de wildweide  een hert staan kijken naar een stelletje overlopers, blijkbaar liepen ze hem voor de voeten, maar de zwartkielen bleven hem ook heel brutaal aankijken en gingen geen milimeter opzij. Zo klein als ze waren, ze bleven gewoon op hun plek en minutenlang stonden ze daar ‘oog in oog’ met het grote hert, het was een spannend en tegelijkertijd ‘komisch’ moment.

Helemaal rechts zien we het hert met de afgebroken geweistang – Foto: ©Louis Fraanje

Afgebroken

Opeens ontdekken we wat bijzonders, tussen het roedel geweidragers(herten), zien we een hert lopen die maar één stang op heeft, tenminste zo lijkt het, want van de linkerstang is gewoon een stuk afgebroken.  We kunnen het natuurlijk mis hebben, maar… zo te zien is het – volgens ons – al een wat ouder dier, een 14-ender die nu links alleen nog maar een oogtak en een klein stompje gewei over heeft.

Op de foto is het overgebleven stompje duidelijk te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Een vreemd gezicht om hem zo te zien staan bij de anderen – Foto: ©Louis Fraanje

Kwijtgeraakt

De breuk is duidelijk zichtbaar – Foto: ©Louis Fraanje

Het is een vreemd gezicht, zo’n half gewei en ook het hert zelf zal er zich niet zo prettig bij voelen, want als er een soortgenoot te dicht in de buurt komt, draait hij zijn kop de andere kant op en gaat een confrontatie uit de weg.

Misschien dat hij geknokt heeft met een rivaal of op een andere ‘ongelukkige’ manier een stuk gewei is kwijtgeraakt, we weten het niet, we kunnen alleen maar gissen. Och… straks in maart gooit hij het hele spul toch af en krijgt hij daarna weer gewoon een volledig gewei terug.

In het onderstaande filmpje kunt u het nog eens uitgebreid bekijken en daarbij genieten van de brutale zwartkielen.

Wordt vervolgd…

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/01/03/op-wildbaan-deel-25/