Op de Wildbaan – Deel 23

Met zo af en toe een kleine schermutseling, is het  stil op de Wildbaan

Na het mooie winterse tafereel bij ‘Staf’ en op het ‘Zwarte Veld’, wil ik u nog even meenemen naar dat bijzondere moment op maandag 4 december jl. toen stonden we aan het eind van de middag op de Wildbaanweg en het geluk was deze keer met ons.
Aan de bosrand zagen we een mooie 20-ender, die – met zijn tong uit de bek – achter een hinde aan het jagen was en dan zitten we al in december!

De 20-ender – met zijn tong uit de bek – jagend achter de hinde – Foto: ©Louis Fraanje

Kink in de kabel

Maar… dan  ineens komt er een kleine kink in de kabel, doordat  een spitser zich tussenbeide mengt, dat is natuurlijk best brutaal en normaal gesproken als het hoogbronst zou zijn geweest, was het hert er gelijk op los geramd worden. Nu bleef alles rustig en verdween de spitser net zo snel weer als dat hij gekomen was.

Ineens komt er een spitser tussenbeide – Foto: ©Louis Fraanje

Een ‘klik’

Maar… kijk, daar stonden even later de 20-ender en zijn zo begeerde hinde ze dan toch weer ‘oog in oog’! Zou er dan toch een ‘klik’ tussen deze twee zijn?  We wachten het eventjes rustig af en rekenen maar nergens op, want de bronst is ten einde, dus… wat wil je?  De hinde gooit haar kop in de lucht en het lijkt erop of ze daarmee aan wil geven, dat ze niet gediend is van zijn avances, maar toch blijft ze afwachtend staan.

Dan even later staan hinde en hert ‘oog in oog’ – Foto: ©Louis Fraanje 

Dan gooit de hinde haar kop in de lucht – Foto: ©Louis Fraanje

Het ‘spel’

De hinde loopt hem vervolgens gewoon en – schijnbaar – zonder enige belangstelling, voorbij, maar dan bedenkt zij zich halverwege en draait  weer in de richting van de 20-ender. Zou zij dan toch wel wat in hem zien? Wat een gedraai , maar dat hoort misschien wel bij het hele ‘spel’ zoals wij wel vaker gezien hebben in de dierenwereld, want hoe je het ook wendt of keert, het vrouwtje heeft altijd het ‘laatste’ woord!

Het is een schitterend gezicht om die twee zo bij elkaar te zien staan – Foto: ©Louis Fraanje

Voorspellingen

Ontzettend leuk, om zoiets op de voet te kunnen volgen en daarbij natuurlijk de spanning  en de speculatie van ons als  toeschouwers, die met hun kleine beetje ‘wildkennis’ al voorspellingen doen. Want… je weet maar nooit, de natuur blijft onberekenbaar, dus… afwachten!

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 24

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/18/op-wildbaan-deel-20/