Zwijnen op (wild)bezoek bij Veluwse camping

Staanplekken op de camping zijn compleet vernield…

HOENDERLOO – Hij zit met de handen in het haar, Harry Uithol van camping ‘t Schinkel in Hoenderloo. De overlast door wilde zwijnen is in zijn ogen zo erg dat staanplekken compleet zijn vernield.

De uitbater spreekt een bericht in de Stentor tegen dat hij het bijltje erbij neer gooit. ‘Ik moet gasten wel steeds verplaatsen’, verzucht hij. Ook heeft hij boekingen moeten annuleren.

Wilde zwijnen – Zeug met biggen op de Veluwe – Foto: ©Fransien Fraanje

Wroetende zwijnen

De dieren hebben op ‘t Schinkel op tal van plekken zo erg lopen wroeten, dat Uithol en zijn zoon er ‘s nachts elke twee uur op uit gaan om te controleren. Hij schat de totale schade op een paar duizend euro. ‘Ik loop zeker twintigduizend euro aan omzet nu mis.’ De campinghouder heeft drie campings in Hoenderloo.

Op de camping zijn deze staanplekken compleet vernield – Foto: ©Omroep Gelderland

Omheining heeft geen effect

De getroffen camping aan de Miggelenbergweg heeft een omheining. Die is van de provincie Gelderland is, en op veel plekken verroest. ‘Zo’n dier hoeft maar zijn slagtanden in het hek te zetten en is erdoor.’ Het 25 jaar oude hek maakt onderdeel uit van de Natura 2000-gebieden, een natuurnetwerk. ‘Het hek zit zeker twintig centimeter de grond in, maar net boven de grond is al dat ijzer verroest.’

De provincie deed gisteren al een spoedreparatie aan het hek, maar dat is volgens Uithol niet genoeg. ‘Het hele raster zou vernieuwd moeten worden, want na 25 jaar is het raster op. Je kan het de zwijnen niet kwalijk nemen, want als je honger hebt ga je op plundertocht. Er zijn te veel zwijnen en te weinig voedsel in het bos’ zegt Uithol.

Een aannemer repareerde het hek, maar het heeft weinig geholpen – Foto: ©Omroep Gelderland

Ook grondeigenaar verantwoordelijk

‘Ondanks de verantwoordelijkheid van de provincie, is de grondeigenaar ook verantwoordelijk voor de bescherming van zijn terrein’, laat een woordvoerder van de provincie Gelderland weten.

Bron: ©Omroep Gelderland

____________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Omroep Gelderland:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/11/wilde-zwijnen-vernielen-camping-op-veluwe/