Edelhert verstrikt in draad van raster!

Drama in onze gecultiveerde natuur…

Het kan gebeuren, dat je als redacteur van de Veluwenaar, op het internet aan het zoeken bent, om te kijken of iemand nog iets belangrijks heeft te melden. Ook kan het zijn, dat je soms zomaar plotseling, deelgenoot wordt van een drama, vooral als je bijvoorbeeld een ‘You tube’ filmpje of iets dergelijks  tegenkomt, waardoor je – als natuurliefhebber – direct gegrepen wordt.

Dat overkwam ons, toen wij gedurende de bronsttijd van de edelherten, op zoek waren naar extra informatie over migratie van edelherten tijdens de hertenbronst in onze ‘gecultiveerde’ natuur op de Veluwe.

Zo kwamen wij het onderstaande filmpje tegen, waarbij een plaatshert verstrikt was geraakt in de bovenste draden van een omheining. Heftige beelden van een drama aan de bosrand tijdens de bronsttijd in 2015. Een korte terugblik op die ‘roerige’ tijden rondom de hertenbronst op de Veluwe, vooral als de herten zich in de landbouwgebieden gaan begeven.

Hert verstrikt in een raster

Natuurliefhebber Henk den Hartog, kwam – tijdens de hertenbronst in oktober 2015 – een hert tegen dat verstrikt was geraakt in een raster. Er werd direct contact opgenomen met de plaatselijke boa/toezichthouder en ondertussen maakte Henk foto’s en filmopnamen van het hert, dat – na een verbeten strijd met het raster – kon ontsnappen en… het er gelukkig levend vanaf heeft gebracht!

Een plaatshert is verstrikt geraakt in het raster – Foto: ©Henk den Hartog

Geweien als dodelijke wapens 

Zeer verstandig van Henk om er niet zomaar zonder meer op af te gaan en op eigen houtje het hert proberen te bevrijden, want zoiets is levensgevaarlijk! Want… de geweien van herten, zijn en blijven dodelijke wapens. Ook bij reeën en/of wilde zwijnen is het sterk af te raden om u zich zomaar spontaan ermee te gaan bemoeien, het zijn en blijven wilde dieren. Hoe goed ook bedoeld, laat zoiets over aan een deskundige jachtopzichter of boswachter!

Mocht u onverwachts eenzelfde soort situatie of iets dergelijks tegenkomen, bel dan de plaatselijke toezichthouder of…

Bel direct: 0900 8844

_______________________________________________________________________________________________

 

Bekijk het filmpje van Henk den Hartog:

 

 _______________________________________________________________________________________________

Lees het hele verhaal van Henk den Hartog op de website van: Vereniging Het Edelhert

_______________________________________________________________________________________________

Natuur en cultuur

De begrippen natuur en cultuur lijken in eerste instantie tegenovergestelde begrippen maar zijn eigenlijk nauw met elkaar verweven. Landschappen die we beschouwen als natuur zijn in feite gecultiveerd en aangelegd door de mens. Tegelijkertijd laat het bovenstaande verslag weer eens heel duidelijk zien, dat beide belangen nogal eens in botsing raken met elkaar. Een overduidelijk bewijs dat de Veluwe geen ‘ongerepte’ wildernis is!

_______________________________________________________________________________________________

Vectende herten en onverschrokken kerels

Nog een spectaculair filmpje van mensen die dieren willen redden, met daarin ook twee vechtende herten, die verstrik waren geraakt in het raster en gered worden door twee onverschrokken kerels:

 

These Heroes Went Above And Beyond To Help An Animal

These people put their own lives on the line to help an animal in need 👏👏👏

Geplaatst door The Dodo op donderdag 5 oktober 2017

Bron: These Heroes Went Above And Beyond To Help An Animal

_______________________________________________________________________________________________

Aanrijdingen met wild en dergelijke, kijk op: www.groennetwerk.nl

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/13/herten-verstrikt-prikkeldraad-en-gered/