“Het wonder in recreatieplas Rhederlaag”

Dat blijkt toevallig slechts één trek-watervogel, zijnde een IJsduiker…

De 300 ha grote recreatieplas Rhederlaag ligt strak tegen de zuidgrens van het Veluwemassief, gelegen tussen Lathum en Giesbeek. De plas is in de zeventigerjaren van de vorige eeuw ontstaan door uitgraving voor zandwinning en om de nabij gelegen Posbank recreatief te ontlasten. De hele plas staat in open verbinding met de IJssel en wordt tijdens de zomermaanden druk bezocht door watersporters.

De IJsduiker in Rhederlaag te Giesbeek – Foto: ©Ton Heekelaar

Het wonder van één watervogel

Waarom kan één van de vele overwinterende watervogels op de waterplas van het Rhederlaag, zoveel natuurliefhebbers in het algemeen, doch vogelaars en natuurfotografen in het bijzonder, in volledige extase brengen! Dat blijkt toevallig slechts één trek-watervogel, zijnde een IJsduiker (Gavia-Immer), die zeer waarschijnlijk afkomstig is uit IJsland. Maar…….waarom dan die ene watervogel? Omdat deze IJsduiker, in tegenstelling tot een tiental soortgenoten die jaarlijks tijdens de herfst en wintermaanden voornamelijk langs onze kust en grote rivieren -in winterkleed- worden gespot, is deze Rhederlaag IJsduiker nog getooid in zijn schitterende zomerkleed. Dat is zover bekend, zeer zelden in ons land waargenomen.

De IJsduiker in volle glorie met gespreide vleugels – Foto: ©Ton Heekelaar

Op de kaart

Voor dat fenomeen hebben honderden vogelaars en natuurfotografen uit binnen- en buitenland graag een extra snipperdag over om naar Giesbeek te toeren. Omstreeks de laatste week van oktober t/m de eerste week van november 2017 heeft de IJsduiker het Rhederlaag bij Giesbeek -via de pers en media- op de kaart gezet. Volledigheidshalve: De IJsduiker is de Nationale vogel in Canada en staat derhalve afgebeeld op de Canadese één dollarmunt.

De schitterende IJsduiker brengt velen in beroering – Foto: ©Ton Heekelaar

De spanning ten top

Derhalve kon deze voormalige beroeps-woudloper niet achterblijven en begaf ik mij op maandagmiddag 6 november ook naar de mij zo bekende recreatieplas. Volledigheidshalve: Mijn vrouw is geboren en getogen aan de boorden van het Rhederlaag te Giesbeek (lees: als detail). Op het strand nabij de jachthaven waar zomers in het heldere water veel wordt gezwommen, zag ik direct aan de lange telelenzen dat tientallen natuurfotografen langs de waterlijn stonden te posten.

Oog in oog met de IJsduiker, als deze in de lens kijkt – Foto: ©Ton Heekelaar

Dwaalgast

Direct mijn fotoapparatuur opgetuigd en met de gehele fotohandel op mijn nek, heb ik mij ook tussen hen gevoegd. Desgevraagd, bleek dat men de ijsduiker ‘s-morgens had waargenomen. Te verwachten was, dat deze bijzondere vogel in de loop van de middag wel weer in beeld zou verschijnen,  aldus de harde kern van natuurvorsers. En… waarachtig tegen half vier… jawel hoor ‘bingo’!. Vermoedelijk was de dwaalgast op jacht naar overheerlijke rivierkreeftjes.

Na het eten moet de IJsduiker even de snavel spoelen – Foto: ©Ton Heekelaar

Tot slot

Kennelijk betekent 100 meter onder water voor de soort Duikers in het algemeen een fluitje van een cent. Dan is het wel spannend waar die weer boven water komt om heel kort nadien weer onder het wateroppervlak te verdwijnen. Dan is het tot kunst verheven om tijdens die korte pose het begerenswaardige foto object -kwalitatief- goed in beeld te vangen.

Na ongeveer 15-minuten was de voorstelling voorbij om vervolgens de vele natuurvorsers- en fotografen – althans het merendeel – in opperste euforie achter te laten. Dat gevoel is niet uit te leggen. Desondanks wil ik dit verslag en bijgevoegde foto’s met de trouwe bezoekers van “De Veluwenaar” delen.

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Omroep Gelderland:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/09/wonder-recreatieplas-rhederlaag/