Abnormale reebokken – Deel 1

Het gewei, anders dan anders…

Hoewel ik geen deskundige ben op het gebied van ons reewild, loop ik toch al een flink aantal jaren rond in de natuur en heb ik door de jaren heen al heel wat reeën kunnen observeren en fotograferen. Daarbij kan het weleens gebeuren, dat je ergens tegenaan loopt, dat anders is dan anders.

Vooral bij de reebokken is dat dan het geval en in het bijzonder natuurlijk het gewei. Normaal zijn de stangen gelijk aan elkaar en komt hij als volwassen reebok niet hoger dan een 6-ender, alhoewel “Castor” de kapitale van het “Rauwe veld”een 8-ender was.

Zie ik dat nou goed… heeft deze bok maar één geweistang? – Foto: ©Louis Fraanje

Raar gezicht

Zo stond ik op zondag 10 augustus 2008, oog in oog met een reebokje, dat  – bij nader inzien – maar één geweistang aan de linkerkant op zijn kop had staan. Toch een raar gezicht, als je zoiets plotseling voor de lens krijgt. Aan de rechterkant zal alleen maar een ongeregeld stukje bot, het leek er wel op dat die kant was afgebroken.

Het lijkt erop dat hij het in de gaten heeft – Foto: ©Louis Fraanje

Aandacht

Het leek mij, zo op het eerste gezicht nog een jonge bok, omdat hij nog een gaffelgeweitje op had staan. Maar ik vond het wel bijzonder om er eens wat extra aandacht aan te besteden. Je leest er wel eens over in de boeken, vooral in Duitsland is er veel over geschreven.

Het jonge bokje kijkt zelf ook heel verbaast – Foto: ©Louis Fraanje

Abnormale bokken

In Duitsland praten ze over ‘Abnorme Böcke’ en de auteur Ulrich Herbst, schreef er een heel boek over, een echt standaardwerk dat zeer interessant is om te lezen.

Wat misdrukken zijn voor postzegelverzamelaars, zijn misvormde reebok-geweien voor de jager. Van oudsher oefenden deze afwijkingen van de normaliteit een grote fascinatie uit op mensen. Voor wie interesse heeft, neemt het boek Abnorme Böcke van Ulrich Herbst bij de hand om de humoristische capriolen van de natuur te bewonderen. Hierin worden de meest bijzondere reebok-trofeeën gepresenteerd in unieke beelden en krijgt de lezer gedetailleerde informatie over de ontwikkeling van gewei-abnormitäten.

De Forstmann Ulrich Herbst heeft inmiddels een jarenlange ervaring op dit gebied, al zijn hele leven behandelt hij de herten- en vooral reegeweien. Hij is bekend door publicaties over dit onderwerp.

Het blijft een heel apart gezicht – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzondere exemplaren

Bij een meerstangengewei of vergroeiingen, denkt men dat dit te maken heeft met een beschadiging van de rozenstok of het bastgewei tijdens de geweigroei. De vergroeiing is ook sterk afhankelijk van het moment dat deze beschadiging in de groeiperiode optreed. Die periode loopt van het afwerpen in november tot de bok zijn gewei gaat vegen in april.

Ik ben eens in mijn foto-archief gedoken om te kijken of ik nog meer van deze ‘bijzondere’ exemplaren op de gevoelige plaat heb vastgelegd. Dat moet ongetwijfeld het geval zijn, daar ben ik vast van overtuigd, dus blijf ons volgen!.

Lees ook: Abnormale reebokken – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/08/abnormale-reebokken-deel-1/