Waterwerken op de Noorderheide in ere hersteld

VIERHOUTEN – Op de Noorderheide bij Vierhouten heeft defensie een waterput geslagen. De put is voor het herstelde waterwerk van Daniël George van Beuningen uit 1930. De ene na de andere buis verdwijnt in de zandgrond. Zeventig meter diep moet defensie boren op zeker te zijn van voldoende water. De vrijwilligers van de Werkgroep Noorderheide staan erbij te kijken.

Rotterdam en Vierhouten

Na zijn werkzame leven verhuisde Van Beuningen van Rotterdam naar Vierhouten. Zijn hele leven had hij in de Rotterdamse haven gewerkt en die groot gemaakt. Ook had hij een indrukwekkende hoeveelheid schilderijen bij elkaar verzameld. Maar zelfs in Vierhouten kon Van Beuningen niet stilzitten. Hij liet een waterpartij bouwen. Een keur aan vijvers en maar liefst drie en een halve kilometer aan gootjes zorgden voor een uniek waterwerk in dit Vierhoutense smeltdal met wat hoogteverschillen uit de laatste ijstijd.

Het waterboordetachement van 101 Geniebataljon uit Wezep heeft de boorinstallatie opgesteld aan de Elspeetse kant van Noorderheide bij het oude pompstation – Foto: ©Dick Baas

Werkgroep Noorderheide

Na zijn dood raakten de waterwerken in verval. Tot de werkgroep Noorderheide het rijksmonument ontdekte. Het heeft de vrijwilligers tien jaar gekost. De vijvers zijn opgeknapt en de watergangen hersteld. Het cultuurhistorische monument is weer in ere hersteld. Op één dingetje na: het water stroomt niet meer uit de verstopte waterput.

Vrijwilligers van de Werkgroep Noorderheide aan het werk met water – Foto: ©Werkgroep Noorderheide

Nieuwe waterput

Gelukkig is de 101ste Geniecompagnie uit Wezep vandaag begonnen met het slaan van een nieuwe waterput. Dat water gaat gebruikt worden om op gezette tijden het water weer door de vijvers en gootjes te laten stromen. Zoals het bedoeld was door de beroemde Van Beuningen.

Bron: Omroep Gelderland

_______________________________________________________________________________________________

Water op de Noorderheide

Het water stroomt weer door de vijvers en beekjes op landgoed Noorderheide bij Vierhouten. Over een periode van tien jaar, restaureerden vrijwilligers van de Werkgroep Noorderheide  het 3,5 kilometer lange waternetwerk.

Het water stroomt weer op de Noorderheide – Foto: ©Lennard Jasper

Systeem intact

Boswachter Lennard Jasper

“Een tweede nieuwe bron maakt het mogelijk dat we nu het hele watersysteem kunnen bedienen van stromend water als we dat willen. Een mijlpijl. Het hele systeem is dus weer intact”, aldus boswachter Lennard Jasper.

“Ik ben namens Staatsbosbeheer trots dat we samen met de vrijwilligers van de vereninging Nuwenspete, Werkgroep Noorderheide, Defensie en het Elise Matilde Fonds, diet cultuurhistorisch erfgoed en rijksmonument,  hebben kunnen herstellen en voor de toekomst bewaren, in een uniek natuurgebied. Dit kan alleen door samen te werken”

Lees meer: Het water stroomt weer op de Noorderheide – Veluwe

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Omroep Gelderland:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/20/defensie-slaat-waterput-vierhouten/