Maaiende boer en graaiende buizerd – Deel 1

Als het gras gemaaid wordt, liggen of staan de rovers op de loer…

Eigenlijk had ik het helemaal niet verwacht, dat er nog gras gemaaid zou worden, want het is inmiddels half oktober, maar hier in het buitengebied is dat dus wel het geval. Als de boeren in het voorjaar hun gras voor de eerste keer gaan maaien, dat is meestal in de derde week van april, dan lokt dat ook rovers aan. Ik heb dan ook weleens een ooievaar met een ooievaar met een jonge haas er vandoor zien gaan, die omgekomen was in de messen van de maaimachine. De meeste percelen worden per seizoen drie tot vier keer gemaaid en vaak gaat dit door tot in augustus. Niet alleen voor rovers een buitenkansje, maar ook voor de natuurfotograaf om eventueel een plaatje te kunnen schieten, zoals ook deze keer een buizerd.

De buizerd is heerlijk aan de maaltijd, met op de achtergrond de hooischudder – Foto: ©Louis Fraanje

Te grazen genomen

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje en hoewel een boer heus wel oplet, dat hij geen dieren in zijn maaimachine krijgt, is dat niet altijd te voorkomen, zo ook hier op het land. Terwijl de boer bezig was met de hooischudder, ontdekte ik midden op het land, tussen het gemaaide gras een buizerd die daar heerlijk aan de maaltijd zat. Ik kon in eerste instantie niet goed zien wat hij daar nou precies.te ‘grazen’ had genomen, Ik vermoed dat het een onfortuinlijke haas is geweest, die diep weggedoken in het gras – letterlijk en figuurlijk – de maaimachine over het hoofd heeft gezien.

Stukje bij beetje wordt het vlees naarbinnen gewerkt – Foto: ©Louis Fraanje

Zo’n haas naarbinnen werken is best een hele klus – Foto: ©Louis Fraanje

Onverstoord

En al rijd de boer heen en weer met de hooischudder, de buizerd gaat ‘onverstoord’ verder met zijn maaltijd, ondanks dat de tractor best aardig wat lawaai produceert. Als op een gegeven moment een andere tractor zelfs heel dicht langskomt, verblikt of verbloost hij niet. Verbazingwekkend is het om te zien, als deze grote rode McCORMICK, bijna rakelings achterlangs de buizerd passeert en deze alleen maar even opkijkt of alles wel goed gaat, maar absoluut niet wegvliegt!

Als de grote rode tractor passeert, kijkt de buizerd eventjes op – Foto: ©Louis Fraanje 

hooischudder

De buizerd gaat er – ondanks het lawaai van de machine – niet vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Beetje vreemd

Eigenlijk best een beetje vreemd, want als je ergens langs de weg een buizerd ziet zitten, op een paal of in het gras en je stopt met de auto, dan gaat de roofvogel er bijna direct vandoor. Gelukkig kon ik mij tussen de struiken langs de weg onzichtbaar maken voor de vogel en het tafereel vastleggen. Als de tractor voorbij is, gaat de buizerd weer verder met de maaltijd, of er niets aan de hand is. Maar… dan ineens duikt hij in elkaar en kijkt verschrikt om zich heen. Wat zou er aan de hand zijn? Dat zal ik u hopelijk in het volgende deel kunnen vertellen en laten zien!

Ineens duikt de buizerd in elkaar en kijkt verschrikt om zich heen – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Maaiende boer en graaiende buizerd – Deel 2 _ Slot

________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/16/maaiende-boer-en-graaiende-buizerd-deel-1/