Jagende vos betrapt – Deel 1

Een rood-bruine jager in het groene gras

Begin september zagen we de vos, die ook Florus in de lens heeft gehad, hij stond aan de rand van de Heidebloem op de Hoge Veluwe en blijkbaar had de vos iets ontdekt, want hij stond heel gespannen naar  één en dezelfde plek te loeren. Dus… snel de camera voor de dag gehaald en proberen hem even mooi op de gevoelige plaat vast te leggen. Op zich een schitterend gezicht, alleen al om hem bezig te zien met zijn rood-bruine vacht in het groene gras en daarachter ook nog wat laatbloeiend vingerhoedskruid, wat heb je dan op zo’n moment nog meer te wensen.

Uiterst gespannen zit de vos naar  één en dezelfde plek te loeren – Foto: ©Louis Fraanje

De vos op weg naar de volgende prooi – Foto: ©Louis Fraanje

Scherpe blik

Dat het nog een jonge vos was, dat kon je wel zien aan z’n uiterlijk, maar hij joeg als een volwassen vos, dat was duidelijk te zien aan de manier waarop hij zijn prooi benaderde. Terwijl hij zo speurend zijn wissel door het groene gras trok, ontging niets aan zijn scherpe blik en toen hij halverwege z’n strooptocht zijn bek half open liet hangen waren zijn zijn scherpe tanden even heel duidelijk zichtbaar. Een muis, mol of ander kleinwild, dat daar eenmaal tussen terecht zou komen, kan het verder wel vergeten.

Halverwege z’n strooptocht hing zijn bek half open en zag je de scherpe tanden – Foto: ©Louis Fraanje

De vos staat – letterlijk en figuurlijk – met open mond te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Tijgersluipgang

Hoe je het ook wendt of keert, het is en blijft een schitterend dier om te zien, ook als je hem ziet jagen in het veld, hoe hij in ‘tijgersluipgang’ zijn sporen trekt. Heel voorzichtig en geluidloos, de ene poot voor de andere zet, zo schuifelt hij langs de randen van de Heidebloem.

Heel voorzichtig, de ene poot voor de andere komt hij voorbij – Foto: ©Louis Fraanje

Dan ineens staan we ‘oog in oog’ Lowieke en de vos – Foto: ©Louis Fraanje

Kostbare natuurmomenten

Ik volg zijn verrichtingen met mijn camera en als hij dan plotseling stil blijft staan en recht in de lens kijkt, begint het bloed sneller te stromen, zo staan we enkele minuten ‘oog in oog’. Dit is natuurlijk ontzettend ‘gaaf’ dit maak je dan ook niet elke dag mee en ondertussen doet de camera zijn werk en legt deze kostbare natuurmomenten feilloos vast. Ik blijf hier nog wel even hangen, want ik wil natuurlijk ook wel eventjes heel mooi vastleggen, als hij gaat ‘muizen’ oftewel muizen gaat vangen, want dan neemt hij van die mooie hoge sprongen en duikt dan met volle kracht op zijn slachtoffer. Of dat gaat lukken… dat leest en ziet u in het volgende deel.

Lees ook: Jagende vos betrapt – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/18/jagende-vos-betrapt-deel-1/