Open NK Burlen 2017 op de Hoge Veluwe

Jaarlijks terugkerend ritueel  “ter lering en vermaak”

Op zondag 10 september jl. zijn honderden belangstellenden uitgerukt om het Nederlands kampioenschap burlen in het Nat. Park De Hoge Veluwe bij te wonen. Dat is een jaarlijks terugkerend ritueel “ter lering en vermaak”. Inmiddels zal het publiek wel weer zijn bekomen van het lachen, gieren en brullen!

Tweestrijd wie het beste kan burlen, links winnaar Ron Reitsma – Foto: ©Ton Heekelaar

Voor de goede orde

Het oer-geluid der edelherten is tijdens de bronstperiode (half september-begin oktober) op de Veluwse-dreven op grote afstand hoorbaar. Zo ook momenteel in het Nationaal Park De Hoge Veluwe waar sinds jaar en dag de bronstijd iets vroeger begint. Dan kun je over de koppen van de natuurfotografen en overige natuurliefhebbers aan de Wildbaanweg en Reemsterveld bij wijze van spreken letterlijk en figuurlijk lopen.

Boswachter Henk Ruseler legt iets uit over het burlen van de edelherten – Foto: ©Ton Heekelaar

Imitatie burlen

Daarvan is de Westfalen Halle te Dortmund de thuishaven van niet alleen de Duitse- maar ook de Europese kampioenschappen. Een jaarlijkse happening tijdens de “Jagd und Hund beurs die zijn weerga niet kent. De finale imitatie burlen is niet van echt te onderscheiden. Heel professioneel zit de vakjury in een ruimte buiten het zicht van de deelnemers. Daarbij worden de deelnemers niet bij naam genoemd, doch vertonen hun kunsten bij afroep op loting nummer. Dus om iedere vorm van belangenverstrengeling tussen jury & deelnemer te voorkomen.

Diversiteit aan hulpmiddelen op het NK-Burlen – Foto: ©Ton Heekelaar

Gieren en lachen

Als opsteller van dit verslag is het juist de charme op de Hoge Veluwe, waarbij het gieren en lachen men vergaat. Bijvoorbeeld een studenten-groep uit Amsterdam die zich voor de leut hadden ingeschreven. Zij hadden zelfs geen weet van het bestaan – bronsttijd – der edelherten. Laat staan het prachtige burl(oer)geluid hebben horen galmen door bos of tot de einder van een heideveld! Wellicht dat de trouwe lezers van De Veluwenaar zich hier wel iets bij voor kunnen stellen. Dus de op- en aanmerkingen in de vorm van een kwinkslag door de spontane interviewster en vakjury waren dan ook niet van de lucht.

Burlen zonder extra hulpmiddelen is nog moeilijker – Foto: ©Ton Heekelaar

Toekomsthert

De jongste van de vijftien deelnemers, Kay van Vliet, werd nadat hij zijn kunsten had vertoont uitgeroepen tot een mooi “toekomst-hert”. Vervolgens bij een met takken uitgedoste deelnemer was de vakjury van oordeel dat zijn geburel te vergelijken was met iemand op de operatietafel waar de verdoving langzaam uitwerkt! Dus wederom grote jolijt onder het publiek. Uiteindelijk een barrage tussen de twee hoogst geëindigde burelaars.

De uiteindelijke winnaar Ron Reitsma temidden van de vakjury – Foto: ©Ton Heekelaar

Hoofdprijs safari

Tot winnaar werd uitgeroepen Ron Reitsma die vorig jaar als 2e-eindigde. Daarmee heeft hij de begerenswaardige hoofdprijs in de wacht gesleept bestaande uit een Hoge Veluwe safari met introducees. Dat zal doen plaatsvinden onder de bezielende leiding van “good old” boswachter Henk Ruseler.

Er was veel belangstelling voor dit unieke evenement – Foto: ©Ton Heekelaar

Tot slot

Mede door de jachthoornklanken van de in Hoenderloo en wijde omgeving “wereldberoemde” jachthoorngroep “De Overlopers”, kan de organisatie van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, terugkijken op een geslaagd evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is!

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje van een burlend hert op de Veluwe dat is gemaakt door Andy Blom:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/16/open-nk-burlen-2017-op-hoge-veluwe/