Op de Wildbaan – Deel 8

Jong geleerd is oud gedaan…

Tijdens de bronsttijd van de edelherten, kan het ook maar zo gebeuren, dat er een jong hert de ‘arena’ betreedt, meestal wordt zo’n overmoedig dier, direct zijn plaats gewezen, maar vanavond, het is zondag 27 augustus, loopt het anders. Het jonge hert, een 10-ender, heeft zich helemaal voorbereid en zit ook van onder tot boven onder de modder, want zo hoort het, dat heeft hij heel duidelijk afgekeken van het plaatshert. We zien vanavond ook de gezenderde hinde weer bij het bronstroedel lopen, de gele halsband valt direct in het oog..

Helemaal links staat de jonge 10-ender, de gezenderde hinde zien we rechts – Foto: ©Louis Fraanje

De jonge 10-ender betreedt vol trots de bronst-arena – Foto: ©Louis Fraanje

Jonge snotaap

Vol trots en met een brutale blik in zijn ogen gaat hij achter de dames aan, maar deze zijn helemaal niet gediend van zo’n jonge ‘snotaap’ en laten dat dan ook gelijk merken, door hem meteen een flinke draai om z’n oren te verkopen. In dit geval, een flinke lel met één van hun voorpoten, dat helpt het jonge dier weer even de werkelijkheid in te zien.

De overmoedige 10-ender gaat achter een hinde aan – Foto: ©Louis Fraanje

Grote broer

Want… je kunt best heel wat ‘mans’ zijn, je zult toch nog wel even wat meer in je mars moeten hebben, om zomaar achter de vrouwen aan te gaan en zeer zeker in de ‘hertenwereld’. Als hij dan even verderop aan de rand van de wildweide het plaatshert ziet staan, maakt hij heel duidelijk ‘pas op de plaats’. Hij bekijkt deze ‘grote’ broer eens goed van onder tot boven en blijkbaar maakt dat wel indruk op hem.

Hij bekijkt zijn ‘grote’ broer eens goed van onder tot boven – Foto: ©Louis Fraanje

Dan draait hij even later z’n kop in onze richting – Foto: ©Louis Fraanje

Indruk maken

Als het jonge dier dan even later zijn kop omdraait en in onze richting kijkt, zien we dat zijn brutale blik geheel is verdwenen, blijkbaar heeft zijn oudere soortgenoot best wel indruk op hem gemaakt. Je kunt aan zijn hele gedrag zien, dat hij twijfelt en als het plaatshert een paar stappen in zijn richting doet, gaat hij er als een speer vandoor.

Zo… ik zal maar even laten zien wie de baas is – Foto: ©Louis Fraanje

Geen kwajongens

Het duurt niet lang, of het plaatshert komt naar voren gelopen en gaat eventjes in vol ornaat en wijdbeens bij zijn hindes staan, op een manier waarmee hij blijkbaar wil zeggen; ik ben de baas en duld geen kwajongens bij mijn harem.
Of er vanavond nog ‘spectaculaire’ dingen gebeuren? Dat vertel ik u in het volgende deel.

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 9

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/02/op-wildbaan-deel-8/