Op de Wildbaan – Deel 7

Een zwijn achtervolgd het plaatshert…

We volgen nog even het plaatshert, dat blijkbaar toch enigszins geïrriteerd is, omdat hij steeds ‘bot’ vangt bij de dames en het een eindje verderop gaat proberen. Wat dat betreft is het roedel groot genoeg, maar hij zal nog wat geduld moeten oefenen.

Als er onderweg weer een zwijn voor zijn voeten loopt, steekt hij zijn tong uit en gaat het gewei naar beneden, de punten van het gewei gaan in de richting van het zwijn, dat wordt deze te gortig en gaat er direct als een speer vandoor. Op het filmpje onderaan dit verhaal, komt dat nog eens heel duidelijk in beeld.

De confrontatie met het zwijn, waarbij het hert zijn tong uitsteekt – Foto: ©Louis Fraanje

De punten van het gewei maken genoeg indruk – Foto: ©Louis Fraanje

Het zwijn kiest het hazen(zwijnen)pad – Foto: ©Louis Fraanje

Dat het hertengewei een dodelijk wapen kan zijn, daarover hebben we vorig jaar genoeg over kunnen lezen op ons weblog. Lees meer>>  Vandaar ook, dat het zwijn zich – met de staart omhoog – maar gauw uit de voeten heeft maakt!

Het plaatshert keurt het zwijn geen blik waardig – Foto: ©Louis Fraanje

Hardloopwedstrijd

Als hij even later nog een zwijn passeert, keurt hij deze geen blik waardig en doet net of hij niet bestaat, maar dan opeens gebeurt er iets heel komisch, een ander zwijn ziet het hert gaan en sjouwt er achteraan. Het lijkt nu een beetje op een soort van ‘hardloopwedstrijd’, net of het zwijn even duidelijk wil maken dat hij echt helemaal niet bang is voor zo’n groot hert.

Het zwijn zet de achtervolging in – Foto: ©Louis Fraanje

Moet je dat stel zien gaan daar over de wildweide- Foto: ©Louis Fraanje

Komisch intermezzo

Uiteindelijk wordt het plaatshert ingehaald door het zwijn, waarop deze onder een soort van ‘triomfantelijk’ geknor rechtsomkeert maakt. Eigenlijk had u erbij moeten zijn om dit komische ‘intermezzo’ met het plaatshert en het zwijn, in levende lijve mee te kunnen maken, dan had u waarschijnlijk ook – net als wij – dubbel gelegen van de lach. Helaas hebben we dat niet kunnen filmen, het zij zo.

Het komische ‘intermezo’ met het plaatshert en het zwijn – Foto: ©Louis Fraanje

Geweldig slot

De klok draait door en het loopt nu tegen negenen, dus pakken we onze cameraspullen in de auto. “Het was weer een enerverende avond, die wat saai was begonnen, maar met een geweldig slot”, aldus Ton en ik beaam dat dan ook ten volle. Hoewel de bronst nog niet op zijn hevigst is, was het toch weer de moeite meer dan waard. Binnenkort hopen we weer van de partij te zijn, want… als de nachten kouder gaan worden, is de hertenbronst heviger! “Louis, we gaan het beleven”, besluit Ton. We nemen afscheid en keren beiden – voldaan – huiswaarts.

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 8

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/01/op-wildbaan-deel-7/