Bronsthert “De Kroes” gedood in de strijd – Deel 1

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095In het oog geraakt

De strijd om de hindes is het edelhert “De Kroes” fataal geworden. Het dier is donderdagmorgen dood gevonden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Fotograaf Harrie Mons, die al vroeg in het park was, vond het dode dier. Het 8-jarige hert “De Kroes” was volgens het Park bij veel wildfotografen bekend.

In de afgelopen bronstperiode stond hij bij de wildobservatieplaats op de Kemperbergerweg. Daar streed hij geregeld met concurrenten om zijn roedel hindes. Volgens het Park raakte een ander hert “De Kroes” met het gewei in het oog.
Hij is met volle kracht doorgestoten tot in zijn hersenen, “De Kroes” was op slag dood.

pers-kopie

Het bronsthert “De Kroes” heeft de strijd niet overleefd – Foto: ©Harrie Mons/NP De Hoge Veluwe

Verkeerde manoeuvre

Gedurende de bronstperiode van de edelherten is een gevecht tussen twee rivalen geen uitzondering. De herten imponeren elkaar door het burlen en het tonen van het gewei en het krachtige lichaam. Alleen wanneer twee vechtersbazen aan elkaar gewaagd zijn, gaan ze de strijd aan. Over het algemeen vallen er bij soortgelijke gevechten geen slachtoffers. Mogelijk is de dodelijke stoot een gevolg van een verkeerde manoeuvre.

sdc15636-kopie

Een vroegtijdig einde voor het bronsthert “De Kroes” – Foto: ©Harrie Mons/NP De Hoge Veluwe

Onbekende dader

Het is nog niet bekend wie zijn tegenstander was, maar er zijn vermoedens dat het om een ander sterk hert genaamd “De Fin” gaat. Dit hert is de afgelopen tijd vaker in de omgeving van het bronstroedel van “De Kroes” gesignaleerd. Vanavond zal blijken of “De Fin” daadwerkelijk de dader is geweest en of er bloed aan zijn gewei kleeft.
“Mijn collega kon dat gisteravond (donderdag, red.) niet vaststellen, bij het roedel liep helemaal geen hert. De hindes waren wel wat van slag”, zegt boswachter Henk Ruseler. “Hij blijft het wel in de gaten houden.”

Bron: NP De Hoge Veluwe

_dsc5898-1280x763-foto-florus-van-den-berg

“De Kroes” op 15 september j.l. gefotografeerd op het Reemsterveld – Foto: ©Florus van den Berg

_dsc5906-1280x696-foto-florus-van-den-berg

Mooie opname van “De Kroes”, middenin de bronsttijd op NP De Hoge Veluwe – Foto: ©Florus van den Berg

Lees ook:  Bronsthert “De Kroes” gedood in de strijd – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/22/edelhert-kroes-overlijdt-strijd-om-hindes/