Lunterse schoolkinderen werken in de natuur

jubil25-2-2-1De Poelheide moet blijven

Afgelopen vrijdag 23 september jl. was het weer zover, de jaarlijkse Natuurwerkdag, op de Poelheide in het Lunterse Buurtbos. Dit jaarlijks terugkerend gebeuren wordt georganiseerd door de Jac. Gazenbeekstichting en de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch.

Om beurten is er ieder jaar een bassischool uit Lunteren aan de beurt, om mee te helpen. Deze keer gingen er 26 kinderen uit groep 7 en 8 samen met meester Ted de Blieck van Basisschool De Sprong Lunteren en vier ouders, aan het werk in het Lunterse Buurtbos.

dsc_8792-kl

Overtollige boompjes en struiken worden verwijderd door de kinderen – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Aan het werk

Samen met Monica van der Hoff (VVLBB), Liseth Elbertsen en Louis Fraanje (JGS) en de kinderen met hun begeleiders, werden er struikjes en jonge boompjes, die de Poelheide overwoekeren, verwijderd. “Als je niets doet groeit het dicht en heb je hier binnen een aantal jaren weer bos”, aldus voorzitter Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting, die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert.

dsc_8825-kl

De hele werkploeg op de foto in het Lunterse Buurtbos – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Leerzaam initiatief

Deze jaarlijkse natuurwerkochtend is een geweldig initiatief om kinderen al vroeg bewust te maken, hoe belangrijk die natuur is. Een leerzame, maar vooral ook gezellige werkdag in de natuur. Een mooi en leerzaam initiatief, waarbij de uitspraak: “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, ten volle tot haar recht komt!

Een mooie samenwerking van de Jac. Gazenbeekstichting en Vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbosch

********************************************************************************************************************************************

jubil25-2-2-1jubil25-2-2-1
TERUGBLIK
25 jaar lang met de schoolkinderen de natuur schoonhouden!

Natuurlijk mogen wij als stichting er ook best trots op zijn,
dat we samen met de mensen van Wildbeheer Eenheid Lunteren en de Lunterse schoolkinderen, zoveel jaren het Lunterse Buurtbos schoongehouden hebben.

1991 – 2016

Natuurwerkdag en Natuurschoonmaakdag

Vanaf de oprichting in 1991 hebben we dat eerst 15 jaar lang en met soms meer dan 100 schoolkinderen, samen met de jagers van de WBE-Lunteren gedaan. De laatste 10 jaar doen we dit in samenwerking met de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch en in een enigszins aangepaste vorm.

logohbgsIn het begin was de Natuurschoonmaakdag of Nationale Schoonmaakdag altijd op een zaterdagmorgen in maart, dit was een landelijk gebeuren. Overal in Nederland gingen kinderen van de basisscholen, samen met jagers de natuur in hun omgeving opruimen.Deze Nationale Schoonmaakdag is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Deze landelijke actie wordt jaarlijks gehouden en brengt elk jaar landelijk meer dan 10.000 vrijwilligers op de been om Nederland schoon te maken.

Lunteren

Ieder jaar werd onze Schoonmaakdag geopend door een belangrijke persoon uit de gemeente, zoals o.a. de burgemeester, wethouder.of anderszins. Op de foto’s onder, opent burgemeester R.C. (Roel) Robbertsen van Gemeente Ede, de Natuurschoonmaakdag in 2003, dat altijd plaatsvond bij de Koepel in Lunteren. Een grote groep schoolkinderen van de diverse basisscholen uit Lunteren, hielpen die dag mee om de rommel in de natuur op te ruimen.

app0003-bw-kopie

Burgemeester Roel Robbertsen opent de Natuurschoonmaakdag in maart 2003 – Foto: ©Henk de Rooy

app0004-kopie

V.l.n.r. Arie Tulp(WBE-Lunteren), Louis Fraanje(Jac. Gazenbeekstichting), Burgemeester Roel Robbertsen en Lunterse schoolkinderen met de jagers in 2003 bij de Koepel in het Lunterse Buurtbos – Foto: ©Henk de Rooy

Lees ook: “Natuurwerkdag in het Lunterse Buurtbos”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/24/lunterse-schoolkinderen-werken-natuur/