Opnieuw afbeeldingen van Hessenwagens ontdekt!

animaties-gif-journalisten-3865095jubil25-2In de archieven

Al bij het maken van de TV-uitzending bij RTV-Utrecht in september vorig jaar, met Van Rossem vertelt… over Hessenwegen , kwam de afbeelding ter sprake. Maar… niemand kon ons vertellen waar de betreffende afbeelding vandaan was gekomen. Natuurlijk zijn we met volle kracht in de archieven gedoken, dat kunt u begrijpen en ook op internet werd alles tot in de kleinste details uitgeplozen.

Dat leverde twee kleine afbeeldingen op, die wij tegenkwamen in een kunst-catalogus ergens in Duitsland, waar het aquarel ooit te koop is aangeboden, maar helaas inmiddels verkocht bleek te zijn. De afmetingen van de originele aquarel zijn 43,5 x 57,8 centimeter, lazen we in de bijgaande beschrijving.

johann-adam-klein (1)

Vierspannige Hessenwagen in de bergen, aan de kant van de weg zien we een boeren-echtpaar dat even uitrust en belangstellend zit te kijken, jaar 1847. Aquarell: Johann Adam Klein(1792-1875)

Vergelijking

In vergelijking met een reeds eerder gepubliceerde afbeelding van een schilderij in olieverf, constateerden wij, dat bovenstaande aquarel dezelfde Hessenwagen laat zien als op het schilderij dat Johann Adam Klein maakte bij Neurenberg. Hiervan heeft de Jac. Gazenbeekstichting een reproductie, die te zien is op de expositie over de Hessenwegen in het Museum Oud Lunteren. In dezelfde expositie hangt ook een tweede reproductie, die wij later konden aanschaffen bij Gemälde- und Skulptursammelung der Stadt Nürnberg.

Frammersbach

Beide schilderijen kwamen pas boven water, nadat wij als bestuur van de Jac. Gazenbeekstichting een bezoek hadden gebracht aan het Fuhrmann und Schneidermuseum in het Zuid-Duitse stadje Frammersbach in de Spessart. Reproducties hiervan hangen op onze Hessenwegen-expositie in het Museum Oud Lunteren

De tweede afbeelding (zie onder)  kwamen wij na veel zoeken, ook weer tegen in een catalogus van een antiek veiling in Duitsland. Op beide afbeeldingen berust copyright, dus u mag deze afbeeldingen niet zomaar voor publicatie gebruiken!

38-91-a3067_a (2)

“Begegnung auf der Landstraße”, aanspanning met zeven paarden, beladen met handelswaar passeert een herderin en een marskramer. Rechtsonder gesigneerd en gedateerd 1858 – Schilderij van Johann Adam Klein(1792-1875)

Bestellen bij: Gemeentearchief Ede bij Publicaties   

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/22/hessenwagen-in-olieverf/