Op de Wildbaan – Deel 9

Vanavond horen wij de eerste ‘bronstroep’ over het Reemsterveld

Ik heb het al verschillende keren gezegd, dat het voor de bronsttijd eigenlijk nog een beetje aan de vroege kant is, maar hier op de Hoge Veluwe houden de grote jongens echt geen rekening met dat protocol. Dat zullen we dan ook vanavond weer merken, want het plaatshert verliest zijn harem geen moment uit het oog. En mocht er een hinde zijn, die maar iets laat merken dat hij welkom is, dan is hij er als de kippen bij!

Het plaatshert verliest zijn harem geen moment uit het oog – Foto: ©Louis Fraanje

Met de neus in de wind, probeert hij de geur op te vangen – Foto: ©Louis Fraanje

Afreageren

De eerstvolgende hinde die hij wil achtervolgen, voelt helemaal niets voor zijn escapades en hij besluit het dan maar zo te laten, want er zit niks anders op. Zo keert de rust weer en lijkt het erop dat ook deze bronstavond rustig zal verlopen. Maar… het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en we zien hem opeens hevig tekeer gaan met zijn gewei, hij slaat ermee van links naar rechts door het gras. Even afreageren als er niets te halen valt, maar ook dat is van korte duur, want ineens gaat zijn neus in de hoogte en rent hij naar links in de richting van de gezenderde hinde

Dan achtervolgt hij de gezenderde hinde – Foto: ©Louis Fraanje

Rauwe bronstroep

We volgen hem – letterlijk en figuurlijk – op de voet en denken bij onszelf, nu… gaat het dan eindelijk gebeuren, nu… zal hij zijn eerste sprong van het bronstseizoen 2017 gaan maken, maar… helaas voor de zoveelste keer krijgt hij ‘nul’ op het rekest. Hij draaft nog even door en dan… gooit hij zijn kop achterover, zijn bek gaat wijd open en… weerklinkt zijn rauwe bronstroep over de vlakte van het Reemsterveld!

Dan weerklinkt zijn rauwe bronstroep over het Reemsterveld – Foto: ©Louis Fraanje

Oergeluid

Zo… dat was tenminste weer echt het ware geluid… daar gaan we voor, het klinkt de echte natuurliefhebbers ieder jaar weer, als ‘muziek’ in de oren en laat het bloed sneller stromen. Nu gaat het beginnen, want dit ‘oergeluid’ is het teken, dat de grote jongens er helemaal klaar voor zijn en zij zich door niets en niemand meer laten weerhouden, afgezien dan van de hindes, want die beslissen. De avond valt en we moeten helaas huiswaarts, maar ik hoop morgenvroeg als eerste hier weer te staan, want… wie weet blijft het roedel vannacht op de wildweide in het open veld?

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 10

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/02/op-wildbaan-deel-9/