De Veluwe kleurt weer paars!

In de lens gevangen – Foto: ©Fransien Fraanje

De heide staat in bloei

Iedereen had het er over, hoe mooi de heide bloeide en ook wij waren nieuwsgierig geworden. Afgelopen zondagmiddag de wandelschoenen maar aangetrokken en hoewel Fransien niet helemaal in topconditie was, hebben we zeker genoten.

Achteraf gezien was de heide nog niet helemaal op haar mooist, maar de paarse gloed en de heerlijke honinggeur waren al van ver te zien en te ruiken op de Posbank bij Rheden.

Daarnaast was het ook nog een leerzame en alleszins culturele middag daar op de heide, want we zagen de imkers hun bijenvolken controleren en de schaapherder met zijn kudde door de heide zwerven. Veluwser kan het haast niet!

Fransien op weg naar de bloeiende heide op de Posbank – Foto: ©Louis Fraanje

De Posbank

We hadden er echt zin in, na alle wederwaardigheden die onze verhuizing de laatste weken met zich mee had gebracht, konden wij nu eens heerlijk ontspannen. Ondanks, dat het op zondagmiddag best druk kan zijn op de Posbank, bleef er genoeg ruimte om mooie platen te maken. Er dreven schitterende wolkenluchten boven de bloeiende heide en het vergezicht is er altijd – in één woord – schitterend!

Veluwse imkers controleren hun bijenvolk – Foto: ©Louis Fraanje

Veluwse cultuur

Even later zagen we enkele imkers met hun ‘kiep’ hoofddeksel ter bescherming tegen eventueel stekende bijen. Zij controleerden hun kasten, waarin het nijvere bijenvolk bezig was met het verwerken en opslaan van de binnengebrachte nectar tot honing. Ja… wat is de bloeiende heide zonder bijen en hun imkers, dit oeroude beroep hoort bij de Veluwe, net als de schaapherder met zijn kudde. Beiden horen ze ‘onlosmakelijk’ bij onze Veluwse cultuur, zonder deze twee hebben we ook geen bloeiende heide!

De schaapherder met zijn kudde komt langs – Foto: ©Louis Fraanje

Paars en groen

Uiteraard kunnen we op meer plekken van de Veluwe – dan alleen op de Posbank – de bloeiende heide bewonderen, teveel om op te noemen, maar als je de overzichtskaart van de Veluwe erbij pakt, ontdek je de paarse kleuren direct tussen al dat groen. De hemel was deze zondagmiddag prachtig blauw, met daarbij schitterende wolkenluchten en de bloeiende heide maakte tenslotte het ‘plaatje’ compleet!

Paarse heuvels en een schitterend wolkenspel – Foto: ©Louis Fraanje

Wonderschoon natuurgebeuren

Wij hebben in ieder geval genoten van dit jaarlijks terugkerende ‘wonderschone’ natuurgebeuren en dan is de heide nog niet eens helemaal op haar toppunt, dus de komende weken kan het alleen nog maar mooier worden. Wij zeggen daarom; geniet ervan zolang het nog kan!

De Posbank bij Rheden is één van de mooiste heidegebieden – Foto: ©Fransien Fraanje

Een aantal bekende Veluwse heideterreinen 

Arnhemse Heide, Asselse Heide,  Eder- en Ginkelse Heide, Elspeetse Heide, Ermelose Heide, Hoog Buurlose Heide. Houtdorperveld, Loenermark, Noorderheide,  Renderklippen, Stroese Heide, Terletse Heide,  Tondense Heide, Tongerense Heide,  Nationaal Park Veluwezoom, Natioaal Park De Hoge Veluwe, Westerheide, Wolfhezer Heide en Zilvense Heide.

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/16/veluwe-kleurt-weer-paars/