Muizenissen bij de vogelhut – Deel 1

Een vreemdeling bij het water

Een hele ervaring is het om al ‘aanzittend’ in een kijkhut voor vogels, ik bedoel voor natuurfotografen die vogels willen fotograferen, ineens een kleine grijs/bruine viervoeter met een lange staart te zien huppelen. Dat overkwam mij een tijdje geleden, toen ik plaats had genomen op het bankje in de nieuwe vogelhut op de Hoge Veluwe, niet ver verwijderd van de ingang Otterlo.

Het vinkje zit op de tak om zich heen te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Indringer

Zit ik een vink te fotograferen, die op een kleine tak, aan de rand van de vijver zit te kijken, komt er vanonder de tak ineens een rosse woelmuis (Myodes glareolus) tevoorschijn. Die gaat daar eventjes op zijn/haar gemakje, onderaan bij het water zitten drinken van het heerlijke koele water. Een fitis, die net is aan komen vliegen, kijkt ook heel verbaast naar deze indringer bij het water

“Zeg, wat doe jij daar nou?” zal het vinkje denken – Foto: ©Louis Fraanje

Dorst lessen

Het vinkje doet een paar stapjes naar beneden en je ziet hem denken: “Zeg, wat doe jij daar nou?”. Maar voor dat ik goed en wel de situatie onder controle heb, is de muis verdwenen en zie ik ietsje verder nog een muis verschijnen, die ook zijn dorst komt lessen.

De vreemde eend(muis) in de bijt – Foto: ©Louis Fraanje

Vreemde eend(muis)

Alles bij elkaar een komische situatie, want ik was eigenlijk gekomen om vogels te fotograferen en dan gebeurt dit, nou ja… ik stoor mij er verder niet aan en de vogels vinden het blijkbaar ook geen probleem. Afgezien van het vinkje, die toch eventjes wilde weten wat voor vlees hij in de kuip had, dan is zo’n diertje wel een vreemde eend(muis) in de bijt..

De muis is op zoek naar eten – Foto: ©Louis Fraanje

Onverwachte afleiding

Even later zien we hem tussen het mos op de rand van de vogelvijver, op zoek naar eventueel verstopte zaadjes, die eigenlijk voor de vogels zijn bestemd. Maar… deze onverwachte en komische afleiding vonden we gewoon de moeite waard om er iets over te schrijven.

Het tweetal zit lekker te peuzelen van de zaadjes tussen het mos – Foto: ©Louis Fraanje

Een staartje…

Het duurt niet lang, of er komt een soortgenootje langs, die – letterlijk en figuurlijk – een graantje probeert mee te pikken. Zo belanden wij zomaar in een avontuur vol ‘muizenissen’, dat ook nog een staartje voor ons in petto had.

Lees ook: Muizenissen bij de vogelhut – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/14/muizenissen-vogelhut-deel-1/