Hinde en haar kalf in de avond

Een ‘achteraan-komertje’ in het veld

Op een mooie avond in juli reed ik net na de klok van 9 uur ter hoogte van de oude hoeve “Everwijnserf” op de Hoge Veluwe, toen ik rechts van mij in de heide een hinde ontdekte. Ze was daar heerlijk aan het peuzelen van de berkenblaadjes en heel even keek ze verrast op, toen ik stopte om haar even op de gevoelige plaat vast te leggen.

Wat ik in eerste instantie nog niet gezien had, was haar kalf dat direct achter haar stond, waarvan alleen de punten van de oortjes zichtbaar waren. Op de foto is dat misschien wat moeilijk te zien, maar onderaan mijn verhaal staat een filmpje wat ik ervan maakte, daarop is het wel heel duidelijk te zien.

De hinde peuzeld heerlijk van de berkenbaadjes – Foto: ©Louis Fraanje

Gespikkeld hertenjong

Toen ze na enige tijd verder wandelde, kwam haar kalf heel mooi in beeld, een ‘achteraankomertje’, want de meeste kalveren worden eins met of begin juni geboren en zo te zien was dit kalf misschien net een paar weken oud. Toch blijft het een mooi gezicht zo’n gespikkeld hertenjong en vooral als je het niet verwacht, dat maakt zo’n ontmoeting nog eens extra spannend!

Ineens kwam het kalf tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Op eigen benen

Normaal gesproken worden tussen eind mei en half juni de kalfjes geboren, meestal één kalf per hinde; tweelingen zijn vrij zeldzaam bij herten. De draagtijd is ruim acht maanden. Op een stil en rustig plekje, afgezonderd van het kaalwildroedel wordt het kalfje geboren en binnen enkele uren staat het al op eigen benen. De eerste dagen laat de hinde haar kalf vaak ergens op een stil plekje liggen, daarna voegen ze zich weer bij het roedel.

Het kalf heeft moeder weer gevonden – Foto: ©Louis Fraanje

Wildspeuren op de Veluwe

Ik heb ooit eens een heel hoofdstuk aan de edelherten op de Veluwe gewijd in mijn boekje: “Wildspeuren op de Veluwe”. Het boekwerkje is een handige gids voor beginnende woudloper, die meer willen weten over de eerste stappen op het wildpad!

Het speuren naar wild is niet alleen een leuke, maar ook een leerzame bezigheid. Het vergt wel veel geduld. Veel mensen die naar de Veluwe komen, denken dat bijvoorbeeld edelherten en wilde zwijnen zich zomaar laten zien. Je wandelt of fietst door de bossen van de Veluwe en dan kom je ze vast wel tegen, meestal wordt men teleurgesteld!

Het gidsje is nog altijd actueel maar helaas uitverkocht bij de Jac. Gazenbeekstichting. 

Zo stond ik ‘oog in oog’ met moeder en kind – Foto: ©Louis Fraanje

Stilzwijgend overleg tussen hinde en haar kalf – Foto: ©Louis Fraanje

Gouden natuurmomenten

Zo heb ik een tijdje genoten van het tweetal daar even verderop in de heide en stonden we op een gegeven ogenblik ‘oog in oog’. Totdat ze het blijkbaar genoeg vonden en na een stilzwijgend overleg, zich omkeerden en er vandoor gingen. Dat zijn vaak ‘gouden’ natuurmomenten, die je niet dagelijks zo mooi op je pad gespresenteerd krijgt, maar als dat dan wel het geval is zoals vanavond, dan ben je een gelukkig mens!.

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/12/hinde-en-kalf-avond/