Hert knabbelt aan gewei – Deel 1

Voor de eerste keer in mijn leven zie ik een hert met een geweistang in zijn bek

Enkele dagen geleden zag ik op het Zwarte Veld op de Hoge Veluwe, een hert met een afgeworpen geweistang in zijn bek, ongelooflijk ik wist niet wat ik zag. Ik had wel eens gehoord, dat herten aan een afworpstang zouden knabbelen, maar nog nooit met eigen ogen gezien.

Het hert heeft hier de afworpstang in zijn bek – Foto: ©Louis Fraanje

Voor conditie?

Zij zouden dat doen om hun gebit in goede conditie te houden of voor de kalk, heb ik ooit eens ergens gelezen, maar of dat werkelijk zo is? Misschien dat onder onze bezoekers, kenners zijn die ons daarover meer duidelijkheid zouden kunnen geven. Dan kunt u altijd mailen naar: info@de-veluwenaar.nl

Een harde noot(gewei) wordt hier gekraakt – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzondere ervaring

Ik vond het al zo vreemd, dat hij van die vreemde bewegingen maakte, toen hij aan het vreten was, hij sloeg maar heen en weer met zijn kop. Het leek net of hij ergens mee over de grond schuurde, wat later dus een achtergebleven afworpstang van een soortgenoot bleek te zijn. Als hij ermee omhoog komt, is duidelijk te zien hoe hij de stang met zijn kiezen probeert te kraken, dat is wel even iets anders dan hertenbrokjes.

Wel heel bijzonder om dit mee te maken, want ik heb zo het idee, dat niet zo heel veel mensen – met uitzondering van de jachtopzichters – zo’n zelfde ervaring hebben gehad in het veld, of ik moet mij wel heel sterk vergissen!.

Je ziet dat hij met zijn kiezen, de stang bewerkt – Foto: ©Louis Fraanje

En… maar kauwen op dat harde gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Weer aan de stang knabbelen

Op woensdagavond de 12e juli was ik er weer en hetzelfde hert, een oneven 20-ender met rechts ook nog een gegaffelde wolfstak in zijn gewei, liep op de wildweide, dus was hij gemakkelijk te herkennen. Ik was benieuwd of de stang er nog lag, want vanaf de uitkijkplek was dat niet te zien. En… ja hoor na verloop van tijd zie ik hem weer naar dezelfde plek toelopen en ook weer knabbelen aan de stang. Ik probeerde het nu te filmen en heel even kwam hij er nu mee omhoog. In het korte stukje film is de afworpstang even duidelijk te zien.

Op woensdagavond weer knabbelen aan dezelfde afworpstang – Foto: ©Louis Fraanje

Ik ben nieuwsgierig of er nog reacties komen!

Wordt vervolgd…

______________________________________________________________________________________________

Bekijk het korte stukje film:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/07/14/hert-knabbelt-aan-gewei/