Dromen over reeën in Zweden

Het Zweedse eiland Öland in de Oostzee is een eldorado voor vogels en… reeën

Onze vakantie zit er op. Afgelopen zaterdag zijn we ‘heelhuids’ teruggekeerd uit Zweden en met name van het eiland Öland. Het is wel een eiland, maar heel groot: 130 bij 15 kilometer. Je hebt helemaal niet het gevoel dat je op een eiland bent. We hebben genoten van de eenzaamheid. Öland is dun bevolkt.

Een groot verschil met Barneveld: als je hier over de Kallenbroekerweg rijdt en even vaart mindert om te kijken naar een paar kramsvogels in een wei, dan staan en onmiddellijk vier auto’s achter je te toeteren: bàh, wat een land en dan nog triomfantelijk melden dat Barneveld 600 huizen per jaar gaat bouwen. Nou, jullie doen je best maar. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat de Kallenbroekerweg een rustig landweggetje was met reeën in de weide en wintertalingen met jongen in de Kleine Barneveldse Beek.

In de tuin bij onze vakantiewoning staat een kersenboom. ’s Morgens vroeg om halfvijf lag een reebok onder de boom ‘te slapen’. Door het ruitvormige raampje in de achterdeur kon ik er een foto van maken. Later liep ook nog een reegeit langs. Het plaatje is compleet. Mijn medereizigers dachten dat ik gedroomd had… – Foto: ©Gerrit de Graaff

Bijzondere belevenissen

Op Öland is die rust en vrede nog aanwezig en dan realiseer je je pas wat we door de jaren heen aan natuur kwijt zijn geraakt: reeën, hazen en konijnen, veel zangvogels, o.a. de gekraagde roodstaart en de zomertortel, rust en ruimte. De aftakeling van de natuur rond Barneveld gaat onverminderd voort… We hebben tijdens de vakantie op Öland gemerkt hoe het vroeger was in de Gelderse Vallei. Ik ga niet verder zeuren. Er zijn nog nooit zoveel ooievaars in Nederland geweest, als op het ogenblik. Het is vakantietijd, vandaar dat ik mijn lezers de eerst komende weken nog wil verrassen met een paar bijzondere belevenissen: reeën en kerken op Öland. Gaat u deze zomer ook naar Öland, laat het even weten: Tel. 0342-415911.

Kijk, dit is de eerste foto van de reebok onder de kersenboom. Het daarop volgende beeld staat bovenaan in het verhaal – Foto: ©Gerrit de Graaff

In de tuin slaapt een ree

Bij onze vakantiewoning in het dorp Stora Rör op het Zweedse eiland Öland is een boomgaard met in een appelboom een nest van de gekraagde roodstaart in een nestkastje. Vroeger nestelde dit mooie vogeltje bij ons in de tuin in Barneveld. Het is al een hele tijd geleden dat we dit fraaie vogeltje van dichtbij konden bewonderen bij een nestkastje in de boswachterij Kootwijk. In een appelboom daarnaast zat een koolmees met jongen in een nestkastje. Het was een en al bedrijvigheid in de vruchtbomen bij ons vakantiehuis in Zweden.

De witte deur van onze vakantiewoning zat dicht en de foto’s zijn door het kleine ruitvormige raampje in de deur gemaakt – Foto: ©Gerrit de Graaff

Zeker gedroomd

Ik moet op maandag 26 juni ’s morgens om half vijf naar het toilet. Het is klaarlichte dag. Automatisch kijk ik even door het ruitvormige raampje in de achterdeur: ik kan mijn ogen niet geloven: onder de kersenboom ligt een reebok met een mooi gewei ‘te slapen’. Het is heel stil. Gauw pak ik de camera. Alle rolgordijnen zijn naar beneden. Voorzichtig maak ik een paar foto’s van de reebok door de glazen deur en het glas van het ruitvormige raampje (zie foto).

Ongelooflijk. Even later komt ook nog een reegeit langs. Nu moet ik snel zijn. Zo kon ik de opname maken die bovenaan de pagina is afgedrukt. De volgende morgen tijdens het ontbijt vertelde ik het nachtelijke avontuur aan Tiny en René. ‘Ha, ha, dat heb je gedroomd zeker’, is hun eerste reactie. Toen ze de foto’s op de camera hadden gezien geloofden ze pas echt dat de reeën bij ons vakantiehuis zijn geweest.

Een jonge ree in de tuin bij een van de karakteristieke woningen op het Zweedse eiland Öland – Foto: ©Gerrit de Graaff

Overal reeën langs de weg

Het eiland Öland is heel groot en langgerekt. Van de noordelijke vuurtoren: de Lange Erik naar de zuidelijke vuurtoren de Lange Jan is 130 kilometer. Van Barneveld naar Assen! Overal op het eiland liggen talloze kleine dorpen, te midden van veel natuurgebieden. Een groot deel van Öland is de onvruchtbare Alvaret, begroeid met overwegend jeneverbes. De jeneverbes wordt bij ons in Nederland gekoesterd. Op Öland is het een plaag. Ook op de Alvaret worden ze uitgedund.

Tussen de jeneverbessen groeit wat gras op de dunne laag humus. Hier grazen kleine koppeltjes koeien. Langs de randen van Öland zijn grote graanvelden, overwegend ingezaaid met tarwe. Je kunt zien dat het goede grond is. Steeds zien we reeën op de velden en weiden bij de kleurige boerderijen. Op een keer zelfs een ree met twee kalfjes. Volgende week kijken we naar de oude kerken op Öland. Het is in Zweden net even anders als bij ons in Nederland.

Ook gepubliceerd in Barneveldse Krant  0807-2017 – Aflevering 569

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/07/15/dromen-reeen-zweden/