Veluwse wederwaardigheden – Deel 5

Vervolg De Elsberg

Maar… men kan ook gewoon genieten van het schitterende panorama uitzicht op de natuurbelevingspost De Elsberg.
Dit morene (ongeschonden) reliëfrijke landschap is ontstaan en gevormd in de laatste twee ijstijden, toen landijs hoge stuwwallen vormde. Smeltwater sleet hier later dalen en slenken in uit. De Elsberg is een deel van een stuwwal en ligt op ongeveer 87.m boven NAP.

Uitzicht in de verte op de Imbosch (Bijenbosch) – Foto: ©Ton Heekelaar

Imbosch is Bijenbos

In de verte kijkt men uit op de Imbosch. Vraag tijdens een excursie: “Waar is die naam aan gerelateerd”? ”Imme”betekent “Bij”. Dus feitelijk “Bijenbos” waar vroeger door beroeps imkers en kleine keuter boertjes heel veel bijenkorven werden geplaatst.

“Imme” betekent “Bij”, dus is de Imbosch in feite Bijenbos – Foto: ©Ton Heekelaar

Bereikbaarheid

In deel.3 heb ik reeds melding gemaakt op welke wijze de parkeerplaats De Elsberg middels gemotoriseerd vervoer via de Schaapsallee vanaf Laag-Soeren is te bereiken. Volledigheidshalve: Voor de goede wandelaars en fietsers ook vanaf parkeerplaats Bezoekers centrum- Natuurmonumenten het landgoed Heuven te Rheden, Parkeerplaats Restaurant De Posbank aan de Beekhuizenseweg en parkeerplaats Bloemers aan het begin van de Burgemeester Bloemersweg. Let op: De Burgemeester Bloemersweg is gesloten verklaard voor alle gemotoriseerd verkeer!

Afstand van p.p. restaurant De Posbank naar de ANWB Paddenstoel p.p. De Elsberg is 5 km voor -UITSLUITEND – wandelaars en fietsers – Foto: ©Ton Heekelaar

De voormalige VIP-hoogzit aan de rand bronst-arena – Foto: ©Ton Heekelaar

De nieuwe VIP-hoogzit aan de rand van de bronst-arena – Fotoarchief: ©Familie Kersten.

Uitsluitend genodigden

Volledigheidshalve vermeld: Vereniging Natuurmonumenten (NM) heeft aan de rand van die bronstarena een kleine “Vip-hoogzit” afgebroken en daarvoor in de plaats een exclusieve “VIP hoogzit” gebouwd met zitgelegenheid voor meerdere personen. Maar…let op: Deze spectaculaire locatie is echter uitsluitend bestemd voor genodigden van NM, dan wel tegen betaling op afspraak. Dergelijke arrangementen zijn tevens van toepassing op het Deelerwoud van NM ( voor nadere inlichtingen neem even contact op met: Bezoekerscentrum NM, landgoed Heuven te Rheden).

Lees ook: Veluwse wederwaardigheden – Deel 6

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/06/06/veluwse-wederwaardigheden-deel-5/