Veluwse wederwaardigheden – Deel 6

Regelgeving en toestemming

Indien een hert de leeftijd van 12-jaar of ouder heeft bereikt, is het geoorloofd dat hert (middels jacht) uit de populatie weg te nemen.Mits:… Uitsluitend met schriftelijke toestemming (lees: ontheffing/vergunning) van Gedeputeerde-Staten van de Provincie Gelderland. Hierbij is de regelgeving van de Provincie en de Flora- en Faunawet de bepalende factor

Juist afschot van een oud- en teruggezet hert met slechts één oog – Foto: ©Ton Heekelaar

Vooroordeel en verantwoording

Hiermee is gelijk een hardnekkig vooroordeel van critici weerlegd. Dat men het publiek, veelal via de media, wil laten doen geloven dat jagers het eerste beste hert die de kop uit de dekking steekt, direct wordt neergeknald! In tegendeel, het populatiebeheer van grofwild op de Veluwe wordt jaarlijks en publiekelijk door alle jachthouders/jagers van de bejaagde stuks grofwild verantwoording afgelegd. Tevens van de verkeersslachtoffers en overige valwild.

Valwild; een edelhert is vermoedelijk tijdens een bronstgevecht verongelukt. Inmiddels is het karkas door zwijnen, vossen en dassen geconsumeerd – Foto: ©Ton Heekelaar

Springend edelhert met poot in wild-kerend raster verongelukt – Foto: ©Ton Heekelaar

Hetzelfde verongelukt hert van bovenaf gezien – Foto: ©Ton Heekelaar

Gezonde grofwildpopulaties

Dus van alle geweien edelherten, damherten en reebokken, alsmede slagtanden van mannelijke zwijnen (keilers) en horens van de moeflonrammen die door de Provincie Gelderland via een ontheffing/vergunning voor populatiebeheer, dan wel voor de verkeersveiligheid zijn bejaagd, worden ieder jaar in maart op kasteel Middachten te De-Steeg tentoongesteld. De toegang is gratis. Feitelijk een publieke en onderlinge verantwoording van jachthouders/jagers.
Het Provincie beleid heeft geresulteerd dat we ons gelukkig mogen prijzen zowel in kwaliteit als in kwantiteit met een schitterende diversiteit aan gezonde grofwildpopulaties op de Veluwe. In het 7e en tevens laatste deel vertel ik over het wel en wee van het “Binnen Wijzend Kronen-hert” (BWK-hert).

Lees ook: “Veluwse Wederwaardigheden” – deel 7 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/06/07/veluwse-wederwaardigheden-deel-6/