1926 – Voerman Henk Vink – 2017

Altijd tussen de paarden en wagens

Op zaterdag 20 mei jl. is Hendrik (Henk) Vink senior, voormalig directeur van de Firma Vink, op 91 jarige leeftijd van ons heengegaan. Hij was al een tijdje ziek, maar toch komt zo’n bericht dan onverwacht. Voor onze stichting heeft hij ontzettend veel betekend, vooral met de paarden en wagens en dan in het bijzonder het hele gebeuren rondom de Hessenwagen, dat was een verhaal apart!

Met de Hessenwagen op de oude Hessenweg bij Meulunteren – Foto: ©Fransien Fraanje/JGS

Uutgepraot

Ik zie hem nog zitten, op z’n krukje in de tuigkamer,  bezig om het leer en al het koper ervan te poetsen. Ondertussen passeerden dan allerlei herinneringen de revue, in veel van die verhalen speelden de paarden vaak een hoofdrol. Daarover raak je nooit ‘uutgepraot’ zeiden we dan tegen elkaar, op z’n Barrevelds!

De uurtjes aan de ‘keukentafel’, samen met dochter Ria en het ‘deerntje’ van Job, waren altijd heel gezellig en vooral als het over ‘vrogger’ ging. Tjonge, jonge, wat kende Henk een hoop mensen, want noemde je een naam, dan kwam er een heel regiment van feiten en anekdotes, dan was Henk echt in z’n element.

Positief en vol levenslust als Hessenvoerman op de bok – Foto: ©Louis Fraanje/JGS

Hoog waarderingscijfer

Ik kan mij nog goed herinneren, dat ik tijdens een dialezing voor de oud-medewerkers van Vink, een foto liet zien van mij en het legendarische hert Hubertus en iemand zich erover verbaasde dat ik zo dicht bij het hert kon komen. Waarop Henk heel nuchter en komisch opmerkte: “Och, zo biezonder is dat niet, want beesten kenne mekaor!” Recht voor z’n raap en humor van de bovenste plank, want hij wist als geen ander hoeveel liefde ik voor de dieren had.
Hoger waarderingscijfer had hij me niet kunnen geven!

En al was hij inmiddels de negentig gepasseerd, hij zat nog vol levenslust, dat werd ook onderschreven door zijn drie kinderen Liesbeth, Henk junior en Ria op de rouwkaart. “Zo positief, zo vol levenslust. Onze inspiratiebron!” Wij kunnen ons daar helemaal bij aansluiten en voelen dan tegelijkertijd het gemis, van een warme persoonlijkheid en vriend, de zoveelste, die ons ook nu weer is voorgegaan!

Lees ook: Barneveldse voerman Henk Vink 90 jaar!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/23/1926-voerman-henk-vink-2017/