Barneveldse voerman Henk Vink 90 jaar!

DSC_3362 - kobw - kopieanimaties-gif-journalisten-3865095Felicitatie namens de
Jac. Gazenbeekstichting

De bij velen in onze regio bekende voerman van de unieke Hessenwagen, Henk Vink sr. uit Barneveld, heeft gisteren vrijdag 19 februari de gezegende leeftijd van 90 jaar mogen bereiken.

Mede doordat de heer Vink zich al vanaf de oprichting in 1991 heeft ingezet voor de Jac. Gazenbeekstichting, wilden wij dit niet zomaar voorbij laten gaan.

Heerlijke taart

Onze voorzitter Louis Fraanje stond vrijdagmorgen al vroeg op de stoep aan de Hessenweg in Barneveld, om de jarige Henk Vink te feliciteren met zijn 90e verjaardag. Namens de stichting kreeg hij een lekkere en mooi versierde slagroomtaart aangeboden, met daarop zelfs een (eetbare) foto van de Hessenwagen in actie bij ons 20-jarig bestaan. Dit jaar hoopt de Jac. Gazenbeekstichting haar 25 jarig jubileum te vieren.

Paarden en wagens

A-42

Henk Vink en Louis Fraanje op de boerenwagen op weg naar de Doesburger molen bij Ede  – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

De samenwerking tussen Henk Vink en voorzitter Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting dateert al van voor de oprichting in 1991 en dit heeft alles te maken met de gezamenlijke interesse voor paarden en alles daar omheen.

In de allereerste promotiefilm van de stichting, zien we Henk Vink bezig met zijn paarden voor de ploeg op de bekende “Trapakkers” in Ede. Vervolgens zien we Vink nog geen jaar later (1992) weer rijden met de Veluwse boerenwagen op de televisie ter promotie van ons eerste boek “Oog in oog met de Veluwe”. Zie foto rechts >

In mei vorig jaar bij de opening van de “Nieuwe Hessenhut” en kortgeleden nog in het TV-prorgamma van RTV-Utrecht met Maarten van Rossem.

 

DC_3171-bw-panorama-klein

Henk Vink en Maarten van Rossem op TV met de Hessenwagen – Foto: ©Liseth Elbertsen

Oud Lunterse Dag

Traditioneel rijdt de Hessenwagen ook jaarlijks op de laatste zaterdag in augustus mee in de grote optocht “De Reutemeteut” op de Oud Lunterse Dag in Lunteren.

Altijd was Vink bereid om zijn medewerking te verlenen bij onze stichtings-activiteiten.

Hessenwagen

Met als hoogtepunt in de geschiedenis van de Jac. Gazenbeeksdtichting, de aankoop van de unieke Hessenwagen.

Die tot nu toe de enigste is in Europa en waarbij zoon Henk Vink jr. een belangrijke rol vervulde, waarvoor wij hun beiden natuurlijk nog altijd zeer dankbaar zijn!

Wij wensen de heer Henk Vink namens de Jac. Gazenbeekstichting en al haar donateurs, nog vele gezonde jaren toe!

DSC_3364 - kopie - kopie

De jarige Henk Vink en voorzitter Louis Fraanje tijdens de overhandiging – Foto: ©Ria Vink

Veelomvattend bedrijf

Vink is een begrip in Barneveld en wijde omgeving met de kenmerkende gele kleur van haar wagenpark. Niet iedereen weet dat Vink zo’n veelomvattend bedrijf is. Toch heeft de familie Vink, van oprichter Henk Vink, zijn drie zonen Hendrik (sr.), Joop en Evert en voor de huidige generatie Henk en Rob Vink, altijd als bedrijf een stoel met vijf poten willen zijn, voor zekerheid en stevigheid. Als er dan een poot wegviel, dan had je genoeg andere dingen om door te kunnen gaan.

¥VinkView nr2/SEPTEMBER 2002

De gebroeders Evert(†) , Joop(†) en Henk Vink in de beginjaren – Foto: ©Archief familie Vink

Contant afrekenen

Oprichter Henk Vink, de vader van de jarige, nam in 1927 een slepersbedrijfje over. Hij hield van paarden en wilde naast zijn werk als betonijzer-vlechter best wat aan vervoer doen. Door zijn contacten in de aannemerswereld ging het vervoerwerk al snel lopen: zand voor metselaars, hout voor boeren, takkenbossen voor de bakkers. Hij bracht binnen het bedrijf ook meteen een aantal normen en waarden aan die grotendeels nog steeds gelden. Zo werkte hij liever eerst het geld bij elkaar voor een investering dan te gaan lenen.

Henk Vink vertelt: “Mijn vader ging op de fiets naar ’s Heerenberg om daar een tank in te graven. Dat deed hij zelf, met een schop eerst 6 kuub uitgraven. Daarmee verdiende hij veertig gulden, die kon hij mooi gebruiken voor een wesseltakel. Dat is eigenlijk zo gebleven. Als we een investering wilden doen, dan gingen we eerst de klanten langs om de uitstaande rekeningen op te halen. Met een tas vol geld gingen we dan een dragline kopen en lekker contant afrekenen.’’ Waar vader Vink ook de grondslag voor gelegd heeft is een bepaalde gemoedelijkheid, en waardering voor ieders werk, hoe klein of groot ook. Met z’n allen de klus klaren, dat is nog steeds de werkfilosofie bij Vink.

Nooteboom_teletrailer_2_1

Eén van de vele vrachtwagencombinaties op het bedrijf in Barneveld – Foto: ©Vink bv

Meer informatie:  Vink Holding b.v.

___________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/20/henk-vink-90-jaar-geworden/