Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 19

De machtige 6-ender Matador weer in beeld

In de vorige aflevering hadden we een ontmoeting met Castor, die heerlijk liep te grazen in het weiland vol pinksterbloemen, inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en hebben we hem niet meer gezien en is hij even spoorloos.

Op een andere mooie avond zagen we de machtige 6-ender Matador weer eens in het Rauwe Veld, zijn inmiddels geveegde gewei zag er nu prachtig uit. Naast hem stond het bekende gaffelbokje, dat nog steeds zijn bastgewei op had staan en nog een drietal reegeiten maakten de sprong compleet.

Matador (links) en de anderen staan in de buurt van de Grift – Foto: ©Louis Fraanje

Matador met de jongere bastbok…

– Foto’s: ©Louis Fraanje

Nieuwe bezems

Ze stonden in het weiland van de Meent, vlakbij de Grift, met aan de overkant het oude huisje van de inmiddels verhuisde en overleden boer Hardeman. In het huisje zijn andere bewoners gekomen, jonge mensen die al druk bezig zijn om een nieuw huis te bouwen achter het oude. Zo gaat dat nou eenmaal in het leven, ‘nieuwe bezems vegen schoon’ zegt het spreekwoord. Toch mis je zo iemand, het praatje en alles daar omheen, iemand van de ‘oude stempel’ , die ook iets had met het reewild in het Rauwe Veld, dat vlak onder zijn ramen liep te grazen.

Het reewild loopt vlakbij het oude huisje van inmiddels overleden boer Hardeman – Foto: ©Louis Fraanje

Wintervacht en zomerdos

Je ziet, dat de wintervacht ook bij het reewild al aardig aan het loslaten is, de mooie rood-bruine zomerdos wordt op een aantal plaatsen al weer zichtbaar, vooral op de kop is dat het geval. Het zal toch nog wel even duren voordat ze helemaal verlost zijn van het winterhaar en dan op het laatst is het geen gezicht, dan hangen de lappen erbij.

Een schitterend gezicht, die twee bokken in het groen – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi groen

Het is een prachtige avond en door de wind is de lucht goed schoon, de perfecte situatie om mooie platen te maken en als je dan ook nog het geluk heb, dat alles zo mooi groen is geworden, dan ben je de koning te rijk. De bloeiende pinkster- en paardenbloemen vullen de rest van het plaatje heel mooi in. Een oudere geit, die heel duidelijk zwanger is, heeft mij op een gegeven ogenblik blijkbaar toch in de gaten en blijft minutenlang mijn richting uit kijken.

De oudere reegeit blijft minutenlang mijn richting uit kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Blaffend geluid

De wind staat goed en blaast mij in het gezicht, dus de geit kan mij absoluut niet ruiken en ik zit verscholen in mijn mobiele schuilhut en daar zijn ze onderhand wel aan gewend. Het duurt dan ook maar even of ze zet haar maaltijd voort en ik geniet met volle teugen van het mooie tafereel voor mij. Dan opeens laat Matador een blaffend geluid horen, je vraagt je meteen af of er misschien ‘onraad’ is, maar ik kan niets vreemds ontdekken. Toch neemt een reegeit ineens de benen, maar… waarom?

Matador laat een blaffend geluid horen en een reegeit neemt de benen – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 20

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/05/naar-buiten-rauwe-veld-deel-19/