Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 20

Bronstneigingen

We waren nieuwsgierig geworden waarom de geit er ineens vandoor ging, nou… blijkbaar voelde ze al aankomen, dat de bok al bronstneigingen begon te krijgen. Daar is het natuurlijk nog veel te vroeg voor, want normaal gesproken zal dat zeker niet eerder dan in juli het geval zijn en daar komt nog bij dat ook eerst nog binnen afzienbare tijd, de kalfjes geboren worden.  Ja… en daarom was ze als zwangere geit er op dit moment nog zeker niet van gediend, dat kun je begrijpen en dan kun je maar beter even de benen nemen. Het bleef dus maar bij een poging tot… en wist de bok waar hij aan toe was, de geit liet hij verder met rust.

– Foto: ©Louis Fraanje

Matador probeert de reegeit te benaderen, maar ze gaat er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Hoogzwanger

In deze was ze hem dus de baas en liet ze hem even zien, wie de baas was. Trouwens, toen ze daarna even heel stil in mijn richting stonden te kijken, kon je aan de volle rondingen van de geit zien, dat ze echt ‘hoogzwanger’ was. De geit draaide wel telkens even haar rechteroor in de richting van de bok, want ze bleef op haar hoede. Maar deze stond – met een onschuldig gezicht – iets op afstand toe te kijken.

De reegeit draait haar rechteroor in de richting van Matador – Foto: ©Louis Fraanje

Machogedrag

Nu kwam ook de rest van de sprong – al grazend – in de richting van het tweetal gelopen en alles ademde weer een vredige rust uit op deze schitterende avond in het veld, alsof er niets aan de hand was.  In eerste instantie haalde Matador nog wel even uit, naar het gaffelbokje, maar dat was meer het machogedrag van een heerser, want die zal zich wel drie keer bedenken om hem lastig te vallen.

Het vredige tafereel in het Rauwe Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Waarschuwing en geur

Nadat Matador nog eens even om zich heen had staan kijken, liep hij in de richting van een heiningpaal en ging daar uitgebreid staankrabben met zijn voorpoten, om daarna met zijn kop langs de paal te wrijven. Dit gedrag is heel herkenbaar, want hiermee bakent hij z’n territorium af, de geurklieren zorgen ervoor dat overal in het veld zijn speciale geur verspreid wordt, als waarschuwing voor eventuele indringers/

Matador is zijn territorium aan het afbakenen tegen de heiningpaal – Foto: ©Louis Fraanje

Territorium

Onze ervaring is, dat zowel de reebokken als reegeiten, het grootste deel van het jaar een territorium hebben, waarbinnen ze het hele jaar gewoon ook blijven. Daarnaast merken we wel, dat het territorium van de reebokken in het Rauwe Veld, dat van één of meerdere reegeiten overlapt. Vandaar ook de steeds weer terugkerende knokpartijen tussen de verschillende bokken in het gebied. De grote van zo’n territorium zal sterk afhangen van het voedselaanbod en de leefomgeving en gezien het aantal reeën in het Rauwe Veld, is het hier goed toeven

Twee opstaande oren van de haas tussen het reewild – Foto: ©Louis Fraanje

Twee opstaande oren van de haas tussen het reewild – Foto: ©Louis Fraanje

Opstaande oren

Als we tenslotte nog eens even onze ogen door het veld laten dwalen, zien we dat het merendeel van de sprong door de knieën is gegaan en nu heerlijk aan het herkauwen zijn.  Het gaffelbokje heeft een aardig plekje uitgezocht tussen de pinksterbloemen en een reegeit daarnaast zal zo dadelijk ook wel zover zijn. Dan ontdek ik ineens tussen al die witte bloemetjes, twee opstaande oren en vraag mij af of ik dan een ree gemist had in de sprong, maar nee… als ik nog eens goed kijk, blijkt daar een haas te zitten, die zich ook tegoed doet aan het weelderige tapijt van de pinksterbloemen.

Ik heb er al eens eerder over geschreven, dat naast het reewild, ook de hazen het uitstekend naar hun zin hebben in het Rauwe Veld en ik als nieuwsgierige toeschouwer sluit mij daar graag bij aan.

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 21

___________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/06/naar-buiten-rauwe-veld-deel-20/