Zwijnenboel op de Wildbaan

Gezinsuitbreiding bij de wilde zwijnen

U heeft al eerder iets kunnen lezen over de zwijnen en hun gezinsuitbreiding elders op de Veluwe, maar op de Hoge Veluwe lopen er ook alweer enige tijd biggen. Onze vrienden Florus en Jannie van den Berg hadden ze vorige week ook al in beeld gehad, dus togen Fransien en ik afgelopen zaterdag in de richting van de Wildbaan op de Hoge Veluwe. Het is een bekende plek voor de liefhebbers en de zwijnen met hun biggen laten zich daar regelmatig zien, ook nu weer was het weer  echt een zwijnenboel.

Het biggetje kijkt heel lelijk naar zijn moeder, een komisch moment – Foto: ©Louis Fraanje

Dreigende blik

We stonden er enige tijd zo dat hele gebeuren gade te slaan, toen ik ineens een big heel erg lelijk naar zijn moeder zag kijken, nou… dat zag er even ‘heftig’ uit, maar de zeug raakte niet in het minst onder de indruk. Zwijnen doen wel eens vaker lelijk tegen elkaar, maar het was wel even een heel komisch moment, die dreigende blik in de ogen van het biggetje.

De eerste tijd lopen de biggen nog in hun pyamaatjes – Foto: ©Louis Fraanje

Op kraamvisite

Er liepen zeker wel een vijftien biggen bij elkaar en door elkaar heen te tippelen, dus meerdere zeugen die jongen hadden, dat was wel duidelijk te zien. Omdat het eigenlijk niet zo heel ver van de Wildbaanweg af is, kunnen ook mensen die minder goed ter been zijn, op kraamvisite bij de zwijnen. Het Park De Hoge Veluwe probeert het voor de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken en zeker voor deze mensen – die niet zo mobiel zijn als wij –  een prettige bijkomstigheid.

De gestreepte knorretjes zijn een ware lust voor het oog – Foto: ©Louis Fraanje

Gevochten

De jonkies lopen voorlopig nog wel even in hun bekende pyamaatjes, de gestreepte knorretjes zijn een ware lust voor het oog. Ze rennen van de ene kant van de voerplek naar de andere en het gaat er echt niet zo zachtjes aan toe. Onder elkaar wordt ook gedurig een ‘robbertje’ gevochten en de groten hebben het ook regelmatig met elkaar aan de stok.

Af en toe is er een knokpartijtje – Foto: ©Louis Fraanje

Knokpartijtjes

Die knokpartijtjes kunnen wel even heel heftig lijken, maar ze duren nooit lang, dat is ‘s winters in de ‘paartijd’ wel even wat anders, dan wordt er serieus gevochten en vloeit er ook nog wel eens bloed, maar nu blijft bij wat dreigen en wat geschreeuw en dat is het dan wel. Een paar tellen later loopt het spul weer heel vredig bij elkaar, alsof er niets aan de hand is.

Het zwijnengezinnetje weer vredig bij elkaar - Foto: ©Louis Fraanje

Het zwijnengezinnetje weer vredig bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Babyboom

In maart schreef boswachter Henk Ruseler in de nieuwsbrief van de Hoge Veluwe: “Het is het begin van een babyboom onder deze twee bewoners van het Park. De moeflon ooi krijgt in de regel één lam, maar een wild zwijn vrouwtje in goede conditie kan wel 12 biggen werpen.

Deze maand worden verder de meeste lammeren en biggen geboren. Wanneer dit jonge grut in staat is om hun moeder goed te volgen, heeft u steeds vaker kans om ze te zien”.

Meer nieuws van boswachter Henk Ruseler 

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje: 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/24/zwijnenboel-op-wildbaan/