Reebokken op drift

De reebokken zijn al druk bezig met het vegen van hun gewei

Afgelopen zaterdag waren Fransien en ik nog even naar het Park De Hoge Veluwe gereden, meestal doen we dat zo tegen vijf uur, omdat dan de meeste bezoekers huiswaarts keren of al gekeerd zijn. Dan wordt het meestal wat rustiger in het park en is de kans om wild te zien dan ook wat groter.

Terwijl hij bezig was, zagen we dat de vellen erbij hingen – Foto: ©Louis Fraanje

Vellen bastgewei

Toen we het Jachthuis Sint Hubertus eenmaal gepasseerd waren en de Hertjesweg opdraaiden, zagen we voor ons op de weg twee reebokken oversteken. Zo te zien zaten ze achter elkaar aan, dus toen we op de bewuste plek gearriveerd waren, keken we de dekking in en zagen de twee nog in elkaars buurt staan. De voorste bok had nog de vellen van het bastgewei erbij hangen, terwijl de andere al volledig geveegd had.

De voorste bok maakt zich uit de voeten – Foto: ©Louis Fraanje

Gevochten

Terwijl de eerste bok, zich binnen de kortste keren uit de voeten maakte, bleef de andere rustig op de plek en begon aan de bosbessenstruikjes te vreten. Ik vermoed dat ze net voordat wij hen zagen, aan het vechten zijn geweest, dat hebben we de laatste tijd vaker gezien, zowel hier als in het Binnenveld. De achtergebleven bok is een mooie 6-ender die op zijn kop al aardig wat winterhaar kwijt was.

Een 6-ender… vreet lekker aan de blaadjes

van de bosbessenstruikjes – Foto’s: ©Louis Fraanje

De sterke 6-ender staat even te poseren in het groen – Foto: ©Louis Fraanje

Genoten

We hebben samen even genoten van deze mooie 6-ender en hem op de gevoelige plaat vastgelegd. Een beetje jammer was het wel, dat de andere bok zich niet meer liet zien op dat moment. We wisten toen nog niet dat onze vrienden uit Harskamp, de eerste bok wel weer voor de lens kregen.
Mede doordat er achter ons nog wat auto’s stonden te wachten op de Hertjesweg, zijn we maar doorgereden, om de andere bezoekers er ook van te kunnen laten genieten.

Dezelfde bok later op de avond – Foto’s: ©Florus van den Berg

Tweede ontmoeting

Het grappige van alles is, dat onze vrienden Florus en Jannie van den Berg, enige tijd later dezelfde bok met het half geveegde gewei ook in beeld kregen. Zonder dat zij wisten van onze eerdere ontmoeting met precies dezelfde bok, alleen hadden zij hem wat beter in beeld gekregen. Hieronder hun foto’s en daarbij ook nog een mooi filmpje dat Jannie van de half geveegde bok maakte.

De vellen bastgewei hangen er bij te bungelen – Foto: ©Florus van den Berg

Modern bosbeleid

Terwijl Florus aan het fotograferen was, maakte Jannie met haar camera een filmpje van de bewuste bok. Heel duidelijk zichtbaar is de rommelige achtergrond met veel afgebroken takken e.d. het moderne bosbeleid is hier helaas wat doorgeschoten. Mede daardoor is het voor de natuurfotograaf soms erg lastig om echt een mooie plaat te schieten.

De bok kijkt vanachter een afgebroken sparrentak in de lens – Film/foto: ©Jannie van den Berg

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/25/reebokken-op-drift/